TomTom Rider 400 – Europa

De TomTom Rider 400 is echt compleet anders dan z’n voorgangers. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua onderliggende software.

Ondermeer de optie ‘kronkelwegen’ is echt héél erg leuk. Bekijk de review en het laatste nieuws over de Rider!


 • niet meer leverbaar
 • Opgevolgd door de Rider 450

opgevolgd door de Rider 450

SKU: rider400 Categorie:

Beschrijving

De rider 400 is meer dan alleen een ander jasje: ook onderhuids is hij totaal anders dan z’n voorgangers.

 

Als MrGPS ga ik altijd uit van de ‘recreatieve motorrijder’. Of liever: de rijder waarbij de mooie route voorop staat. En juist daarin scoort de Rider400 punten.

 

De optie ‘kronkelwegen’ kenden we al eerder. En dat functioneerde prima in de bergen; daar zijn immers vele kronkelwegen te vinden. Maar je wilt ook dichter bij huis een mooie route voorgeschoteld kunnen krijgen. En tot dusverre gingen we dan te veel over de N-wegen.

 

Dat is bij de Rider 400 wel anders: je kunt je kronkelwegen op 3 niveau’s kiezen en dat hoogste niveau lijkt ook in Nederland prima bruikbaar. Zie de review: op een testroute van Rotterdam naar Utrecht berekend hij een route zoals die normaal alleen bedacht zou zijn door iemand die lokaal bekend is.

DAT is hogere navigatie-wiskunde!

Daarnaast kun je zelfs aangeven dat je graag maximaal hoogteverschil in je route wilt. Of juist niet.

r400-3

 

Je kunt op de kaart handmatig je viapunten invoeren of er juist voor kiezen dat de Rider helemaal automatisch een mooie rondrit voor je berekent.

 

Ook een sterk punt van de Rider is dat je het toestel in de houder kunt kantelen. Met als resultaat dat je de bochten voor je beter kunt inschatten. Ik zal elders nog uitleggen wat daartoe de optimale software instellingen zijn.

 

r400-4

 

Ook opvallend is de schermbediening: het is een zogenaamd capacitief scherm, dat desondanks erg goed werkt met handschoenen aan. Bovendien is de schermverlichting veel sterker dan bij z’n voorgangers en het contrast hoger, wat de afleesbaarheid in zonlicht ten goede komt.

 

Andere verandering is dat TomTom met deze Rider als standaard uitgaat van het zogenaamde gpx-routebestand. Het toestel kan nog steeds overweg met ITN-routes maar gpx is universeler. In een gpx-bestand kan bijvoorbeeld ook een track zitten, en dat zorgt ervoor dat de route bij inladen vrijwel helemaal gelijk blijft aan het orgineel. Dat maakt onderlinge uitwisseling een stuk eenvoudiger, een belangrijk voordeel. Maar bovendien levert dat dat de Rider niet alleen samenwerkt met het meegeleverde Tyre Pro, maar ook overweg kan met routes van belangrijke sites als Routeyou, Bestbikingroads en Gpsies.

 

r400-5

 

Naast de gratis lifetime kaartupdate is ook opmerkelijk is dat, als je je Rider400 koppelt aan de SmartPhone, je lifetime traffic en flitsers op je toestel binnenkrijgt. Wie weet verdient het toestel zichzelf dus wel terug!

 

Beoordelingen

 1. MrGPS

  Zie, in afwachting van andere reacties, de MrGPS 2nd impression

 2. Marco

  Als verstokte Garmin gebruiker merk ik wel dat ik moeite heb met het wennen aan de TomTom. Het inzoomen bij kronkelige routes vind ik niet fijn. Ik mis snelheid afhankelijke zoom. Ik heb hem ingesteld op weg afhankelijk, maar merk er weinig van. Standaard te sterk ingezoomd. Moet je steeds weer corrigeren.

  Het kantelen werkt leuk, maar werkt bij mij eigenlijk alleen maar in stilstand. Zodra je gaat rijden kan het wel een halve minuut duren totdat het display meekantelt. Jammer, maar misschien is dat exemplarisch. Af en toe draait het display ook dol als je even stilstaat met motor nog aan. Misschien is mijn Guzzi te heftig voor Tom Tom.

  Ik kan ook nog niet vinden hoe je herberekenen uit moet zetten als je een route rijd. Mijn TomTom kon de gpx route in ieder geval niet bijhouden en maakte er een potje van. Ik hoop dat ik dit nog kan oplossen.

  Laatste puntje is het laden van routes. Voorlopig lukt het me alleen om te slepen via de verkenner naar de GPS. Via Mydrive of Tyree lukt het me helemaal niet. Maar dat is natuurlijk nog wennen.

  Totaal dus voorlopig een gemiddelde score. Als ik meer ervaring krijg wordt het waarschijnlijk wel beter.

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *