TomTom Vio – scooternavigatie

tomtom vio

<<UPDATE>>: inmiddels is er een uitgebreide video-review beschikbaar. klik HIER>>

Ah.. da’s leuk! Eindelijk weer een stukje echte vernieuwing in GPS-land. Zowel qua toepassing als vormgeving. De TomTom Vio – speciaal voor scooters. Leuk ding, en met een prijskaartje van 169 euro nog heel betaalbaar ook.

tomtom vio - 8Nadat TomTom al jaren actief is op de motormarkt komt het nu ook met specifieke scooternavigatie: de TomTom Vio.

De Vio is feitelijk een waterdichte ‘schijf’ die je heel eenvoudig aan de spiegel van de scooter bevestigt. De stroomvoorziening gebeurt door een interne accu, dus geen gedoe met kabels.

De Vio werkt alleen in combinatie met je smartphone maar heeft wel een ingebouwde gps-ontvanger zodat de accu van je smartphone ontzien wordt. Bovendien is het ding met handschoenen te bedienen.

Op het scherm zie je duidelijke navigatieaanwijzingen, desgewenst kun je via een bluetooth headset ook gesproken aanwijzingen ontvangen.

tomtom vio - 2In eerste indruk een verschrikkelijk leuk apparaatje dat met een prijskaartje van 169 euro stellig op vele scooters zal gaan verschijnen. Gezien de vele hippe kleurtjes duidelijk op de wat jongere generatie gericht; maar hij is er ook in gedistingeerd zwart ;).


Vraagtekens TomTom Vio

Ondanks mijn enthousiasme heb ik echter ook wel wat vraagtekens. En dan met name of het alleen een apparaat voor op de scooter is of dat er ook echt sprake is van scooternavigatie.

Zo is bijvoorbeeld opmerkelijk dat TomTom ook zaken als verkeersinfo en flitspaalwaarschuwingen noemt als features; terwijl die voor de scooter over het algemeen minder relevant zijn. Hebben ze wel echt gekeken naar de scooter-rijder?tomtom vio - 7

Hoe zit het met de cartografie? Snelwegen vermijden is niet zo moeilijk. Het wordt lastiger als het bijvoorbeeld gaat om een N weg, waar je met de scooter soms wel, soms niet mag komen. En hoe zit het met fietspaden en het verschil tussen brommen en snorren?

Met andere woorden: hoe toepassings-specifiek is de kaart? En áls die kaart ook fietspaden kent: kan de Vio dan niet ook op de fiets gebruikt worden?

En bovendien: als MrGPS richt ik me natuurlijk vooral op de recreatieve navigatie: het rijden van mooie routes. Kan er in de Vio ook een gps-track geladen worden. Zo ja: is de Vio dan niet ook interessant voor de toerrijder op de motor.

Inmiddels is er een uitgebreide MrGPS video-review beschikbaar. Klik HIER