Motor

coverNavigatie op de motor is anders dan in de auto. Je zit in weer en wind, en dat stelt eisen aan je toestel.

Maar bovendien: je rijdt ook anders. Wil je in de auto (meestal) zo snel mogelijk van A naar B: op de motor gaat het om de route zélf. Je niet verplaatsen, maar genieten.

Een geweldig hulpmiddel daarbij is de Garmin GPS, meestal de Zumo. Zo’n toestel heeft, in combinatie met de computerprogramma’s MapSource en BaseCamp geweldige mogelijkheden.

Zelf je routes ontwerpen, tienduizenden routes van internet downloaden. Achteraf kijken waar je geweest bent, noem maar op.

msdvdcover

Maar ja: die programma’s moet je doen wel even leren gebruiken, en niet iedereen is even bedreven met de computer. Zelfs bij degenen die dat wél zijn zie je regelmatig dat er toch iets misgaat met zo’n route: sta je weer met z’n allen te keren op de weg. Of gaat de één links, de ander rechts en een derde rechtdoor. Terwijl de route toch echt hetzelfde was!

Juist omdat de Garmin toestellen zo veel mogelijkheden hebben moet je het gebruik er van echt even leren. Pas dan haal je het maximale uit je apparaat. En draagt het daadwerkelijk bij tot het genieten van het toeren met de motor.

Hans Vaessen, MrGPS, heeft ruim tien jaar ervaring met GPS-navigatie op de motor. Begon met een gps-V, daarna de streetpilot III, gevolgd door diverse andere modellen. En op dit moment de Zumo350 en 660. Hij was bovendien de geestelijk vader van de OnRoute Motorkaart en oprichter van het gpsforum.nl (waar hij nog steeds veelvuldig te vinden is).

Vanuit die brede ervaring met de problemen waar je als gebruiker tegen aan kunt lopen maakte hij, in samenwerking met ANWB Promotor, een tweetal cursus DVD’s:

  • een over het Garmin programma MapSource
  • een over de opvolger daarvan: Basecamp

Beide dubbel-DVD’s bevatten zo’n vier uur video en leggen precies uit hoe alles werkt; van het eerste begin tot tips voor meer gevorderd gebruik. Bovendien zijn er ook nog vele uren aan online bonusvideo’s beschikbaar.

Je zult merken: aanschaf van zo’n MrGPS cursus DVD zal een uitstekende investering blijken om meer uit je toestel te halen. En daarmee bijdragen aan waar het om gaat: onbezorgd genieten van de meest prachtige toerritten.

Alvast veel plezier met de cursus!