TomTom Rider 400/410/450/550: uitgebreide video-review


ATTENTIE-1: Inmiddels is er ook voor de TomTom Rider een uitgebreide videocursus beschikbaar! Klik HIER voor meer informatie! Als je je TomTom Rider bij MrGPS aanschaft krijg je 50% korting op de videocursus ‘Toeren met je TomTom’.

ATTENTIE-2: ook al heb ik het in de video’s hierover veelal over de TomTom Rider 400: wat ik vertel geldt voor alle Riders vanaf maart 2015. Dus ook deTomTom Rider 40, TomTom Rider42, TomTom Rider 410, Rider 420, TomTom Rider 450 en TomTom Rider 550.


Het heeft een tijdje geduurd, Maar eindelijk is hij er dan toch: de uitgebreide video-review van de TomTom Rider. In aanvulling op mijn eerdere review, en bovendien op basis van de firmware per januari 2016. Totaal zo’n 50 minuten video, verdeeld over vier delen.

In het eerste deel begin ik met het demonstreren van de, in mijn ogen, sterkste troef van de Rider400: heel snel en eenvoudig op het toestel zelf een leuke rondrit plannen. Super simpel en heel erg leuk. Daarnaast de fysieke aspecten van het toestel zelf.

Ik ben in deze video trouwens één dingetje vergeten dat ik eigenlijk ook nog had willen laten zien. Misschien later nog in video nu maar even in tekst:
Bij het plannen van een ‘spannende route’ gaat het standaard om een rondrit. Maar soms zul je ook een dergelijke route van A naar B willen plannen. Dat kan met de optie ‘kronkelwegen’ maar dan heb je niet die drie verschillende niveau’s qua bochten en hoogteverschillen. Oplossing: ga naar spannende routes – selecteer een bestemming door op de kaart te drukken en te kiezen voor ‘stel in als bestemming’.
Gaat het om een specifiek adres: zoek dat dan eerst even op en maak er een favoriet van. Die favoriet wordt vervolgens op de kaart getoond en kun je aangeven als bestemming.


Deel twee handelt over de interne software van het toestel, met ondermeer aandacht voor de verschillende zoominstellingen en de TomTom Services


In de derde video gaat het over het verschil tussen het ITN routeformaat en het GPX routeformaat. En dat je in een GPX zowel een route als een track kunt hebben. Ingewikkeld? Valt wel mee; maar je moet het wel even weten. In mijn ogen is het gebruik van de gpx-track HET pluspunt van deze Rider boven z’n voorgangers; en in deze video leg ik uit waarom.


De vierde aflevering handelt over over vier manieren om routes te laden in het toestel:

 • door het overzetten van een gpx of itn bestand via het bestandsbeheer op je computer
 • rechtstreeks vanuit bijvoorbeeld myrouteapp of Tyre
 • Via ‘de cloud’: draadloos via TomTom MyDrive in combinatie met TomTom services
 • Via bluetooth of SD van toestel naar toestel.

Bovendien gaat de video in op het activeren van de route: ook wanneer je de route, bijvoorbeeld na het tanken, halverwege wilt activeren.

 


Daarnaast een video’tje over het plannen van een route in TomTom MyDrive:

 


En een filmpje dat Garmin-gebruikers een beetje jaloers maakt:


En tot slot nog een korte introductiefilm waarin ik de onderwerpen bespreek die aan de orde komen in de videocursus ‘Toeren met de TomTom’.


Er komen beslist nog meer video’s over de Rider400. Wil je automatisch op de hoogte blijven? Subscribe dan op het Youtube kanaal en/of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Alternatief voor de TomTom Rider is natuurlijk de Garmin Zumo. Kijk voor advies omtrent de keuze HIER.


Automatisch op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Meld je linksboven aan voor de MrGPS Nieuwsbrief! Klik HIER voor meer berichten over TomTom


Klik HIER om de TomTom Rider bij MrGPS te bestellen.
Uit voorraad leverbaar; gratis verzending naar Nederland én België.


 

5 reacties

 1. Karel De Bevere schreef:

  Rider 450 zonder handschoen moeilijker te bedienen, schermresponse te gevoelig.

 2. MrGPS schreef:

  Ter info: vermoedelijk komt er op enig moment nog een update voor de 450 waarmee de gevoeligheid van het scherm iets verlaagd wordt.

 3. Hannik schreef:

  Ik heb recent een 2e hands TomTom Rider 450 gekocht. Hij werkt goed alleen heb ik geen idee hoe ik de kleur van het scherm kan aanpassen en dan bedoel ik: blauwe wegen met groen landschap zoals wel vaker in de promotie en reviews worden getoond.

Geef een reactie