Nieuwe firmware TomTom Rider 400 – versie 15.5

En wederom is er een firmware-update voor de TomTom Rider 400 verschenen.

Niet zo omvangrijk als de vorige update, maar zeker vanwege het derde punt wel een relevante.

Drie wijzingen:

  • verbeterde melding bij aankomst
  • Routes uitwisselen via Bluetooth
  • GPS-tracks via MyDrive importeren

1. verbeterde melding bij aankomst

Als je aankomt bij je bestemming wijst een pijl aan welke kant van de weg je moet zijn en laat het huisnummer nog even zien. Handig, maar niet heel spannend.

rider155-7


2. Routes uitwisselen via Bluetooth

Je kunt nu eenvoudig zowel de itn als gpx draadloos van de ene rider400 naar de andere rider400 sturen.

Ook dat is niet heel erg spannend: zowel de voorgaande Rider als de Garmin Zumo konden dat al. Natuurlijk ook even snel geprobeerd naar die apparaten een route van/naar de rider400 te sturen. Helaas: de toestellen zien elkaar wel, maar het lukt niet een route over te sturen.

Maar tussen twee rider40/400’s lukt het prima:

In je routelijst kies je voor ‘deel routes’ (let op: niet eerst de route aantikken, dan kun je opnieuw beginnen).

rider155-2

Na het kiezen van de te delen route(s) geef je aan dat je dat via Bluetooth wilt doen:

rider155-1

Vervolgens gaat de Rider op zoek naar een andere Rider….

rider155-9

… en even later heeft hij die ook gevonden. In dit geval maar één, die ook automatisch geselecteerd wordt; mochten er meer in de buurt zijn dan moet je even aantikken naar welk toestel je de route wilt verzenden.

rider155-11


Terzijde: Standaard hebben al die riders dezelfde naam en zeker als er meer toestellen in de buurt zijn zou je dan niet kunnen zien welk toestel je moet kiezen.

Daarom: Ben je van plan deze optie te gaan gebruiken: ga dan even naar ‘instellingen’ – ‘bluetooth’. Via de knop rechtsonder kun je de naam van je toestel aanpassen.

rider155-8


Vervolgens zie je op het ontvangende toestel:

rider155-6

En na ‘akkoord’ verschijnt er bij de zender:

rider155-4

en korte tijd later:

rider155-5

De ontvanger ziet ondertussen:

rider155-3

Ze zijn vergeten een melding te laten verschijnen dat je de route succesvol ontvangen hebt maar niet getreurd daarover: als bovenstaande scherm verdwijnt staat de route of track keurig in je lijst.


TIP:

Als jij het ontvangende toestel bent MOET je even naar ‘mijn routes’. Pas dan kan het toestel door andere riders gevonden worden. In de bovenbalk zie je daar ook melding van.

rider155-10


3. GPS-tracks via MyDrive importeren

Als gezegd: bovenstaande kenden we al en is niet vernieuwend. Eigenlijk zelfs verrassend dat de Rider400 die mogelijkheid niet meteen al had.

Wat echter wél nieuw is is dat je met deze update je routes ook via MyDrive in je toestel kunt laden. Feitelijk dus ‘via de cloud’. En da’s wat mij betreft wel de toekomst en daarmee een belangrijke vernieuwing!

Mijn indruk is dat nog niet heel veel gebruikers met MyDrive werken. En dat is ten onrechte.

Ook voor deze update was het namelijk al heel makkelijk. Zo geef ik zelf binnenkort een training bij een motordealer en heb even dat adres opgezocht in MyDrive en toegevoegd aan favorieten. Meer hoef ik niet te doen. Zodra mijn toestel aan staan en via mijn smartphone online worden de favorieten automatisch gesynchroniseerd en staat die dealer dus ook in m’n toestel bij ‘mijn plaatsen’. Komt geen snoertje of geheugenkaartje aan te pas.

En exact datzelfde kan nu dus ook met tracks. Kwestie van uploaden naar MyDrive en ‘pling’… ze staan in je toestel! Betekent bijvoorbeeld dus ook dat je vanuit je tablet routes naar je toestel kunt sturen. Bovendien vermoed (!) ik dat TomTom op enig moment software beschikbaar zal stellen waardoor je op deze manier rechtstreeks vanuit een route-site je routes over kunt zetten. Kijk… now we’re talking!


Hoe werkt het in de praktijk?

In Mydrive ga je naar ‘My Routes’

rider155-12

Vervolgens kies je voor ‘import gpx’ en selecteer je het bestand op je computer

rider155-13

En even later is het klaar en hoef je alleen nog te zorgen dat je toestel online is:

rider155-14


LET OP:

Mocht je deze optie niet meteen zien in MyDrive dan kan dat kloppen: op het moment dat ik dit schrijf is het nog niet ‘live’; verwachting is echter dat dat binnen enkele dagen alsnog zo zal zijn. Ik heb er echter al wat mee mogen spelen en.. het werkt als een tierelier.

Maarrr: het lijkt erop dat je echt wél moet zorgen dat in de gpx ook echt een track zit (en dus niet een ‘garmin-route’). Ik heb daar al eerder wat over geschreven en zal op enig moment nog wel een uitleggen hoe je dat makkelijk kunt controleren/converteren; maar dat voert te ver voor nu.


En verder….

Naast deze wijzigingen is er ook sprake van “Various performance improvements and bug fixes have been implemented.”
Wat dat precies inhoudt is ook voor mij koffiedik kijken. Maar dat koffiedik lijkt te vertellen dat er ondermeer wat reparaties zijn gedaan aan de bluetooth-performance: give it a try en laat me via Facebook weten wat je ervaringen zijn.

Is het toestel nu helemaal ‘af’ of komen er nog meer updates?

Ook hier: Koffiedik. Maar dat koffiedik twijfelt er niet aan dat er nog wel meer aan zit te komen, zowel qua toestel, MyDrive als de smartphone app.


Hoe zit het met de MrGPS videocursus voor de TomTom Rider?

Die komt eraan. Maar, zoals eerder gezegd: ik wil voorkomen dat de videocursus te snel gedateerd is. We gaan nu toch de winter in en dan maak ik liever even ‘pas op de plaats’ om de laatste ontwikkelingen mee te kunnen nemen. Dat betreft niet alleen belangrijke updates van het toestel, maar ook ontwikkelingen rond bijvoorbeeld MyRouteApp en Tyre.

Huidig streven is dat de cursus eind februari beschikbaar is. Hij gaat naar verwachting € 29,90 kosten. Heb je je toestel bij MrGPS gekocht dan betaal je de helft (ja: dat geldt ook met terugwerkende kracht – je hoeft dus niet te wachten tot de cursus er is).

Wel vind ik dat de Rider met deze update voldoende ‘klaar’ is voor een ‘echte’ videoreview. Die zal binnen enkele weken verschijnen.


Overweeg je om ‘nu dan toch maar de nieuwe Rider aan te gaan schaffen’?

Advies: wacht daar dan niet te lang mee. Als je je toestel voor 31 december hebt besteld (de datum op het aankoopbewijs) dan krijg je bij de Rider40 en 400 van TomTom gratis een autosteun t.w.v. € 59,95 – en dat scheelt toch flink.

Als je via deze link de Rider bestelt heb je ‘m binnen enkele dagen in huis.


Automatisch op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Meld je linksboven aan voor de MrGPS Nieuwsbrief! Klik HIER voor meer berichten over TomTom


Klik HIER om de TomTom Rider 40 of 400 bij MrGPS te bestellen.
Uit voorraad leverbaar; gratis verzending naar Nederland én België.