NIEUW!!!  GPS Routes optimaliseren met de WaypointTagger

UPDATE 16 december: Arjan heeft inmiddels een (kleine) nieuwe serie geproduceerd; je kunt de tagger weer bij hem bestellen. De functionaliteit is ook uitgebreid: je kunt nu door verschillende drukduur onderscheid maken tussen excellent, mooi, slecht en afgesloten. Voor de MRA gebruikers is er een aanpassing gemaakt in de notatie van de Waypoint naam.

UPDATE 1 okt 2010: De eerste serie van de ‘Tagger’ is inmiddels uitverkocht. Er komt echter met zekerheid een tweede productie. Je kunt je evt bij Arjan melden om op de wachtlijst geplaatst te worden (zie emailadres onderaan).

Onderstaande betreft een experimenteel product dat niet bij MrGPS te koop is, maar alleen bij de maker ervan, Arjan van Lenthe. Het betreft feitelijk twee knoppen op je stuur die je onderweg kunt indrukken om aan te geven dat de weg waar je nu op rijdt toch echt wel héél mooi is, of juist niet. Van die punten wordt een waypoint gemaakt met een bijpassende icoontje. Het resulterende bestand kun je bijvoorbeeld uitlezen in Basecamp en zo gebruiken bij je toekomstige routeplanning.

Heb je belangstelling? Leg dan via onderstaand email-adres rechtstreeks contact met Arjan. Onderstaande zijn toelichting:

NIEUW!!!  GPS Routes optimaliseren met de WaypointTagger

Het is iedereen die GPS routes maakt weleens overkomen, scheldend in je helm roep je, deze weg wil ik nooit meer rijden of met een grote glimlach van oor tot oor denk je, deze weg wil ik zeker vaker rijden ! Tsja hoe kun je dit nu voorkomen/gebruiken? Daar heb ik een oplossing voor bedacht en gemaakt! Ik ben een elektronica hobbyist die heel graag motor rijdt.

Zelf maak ik al jaren routes, ik ga nog terug naar pen & papier, routerolletje en later de streetpilot III, Wat ik onderhand wel geleerd heb is dat de routes die (vrij) verkrijgbaar zijn vaak niet de mooiste slingerwegen bevatten met het juiste wegdek. Ik zie het dan ook als een uitdaging om routes zodanig samen te stellen dat ze echt gaaf zijn om te rijden. En het belangrijkste, leren van je vergissingen en fouten. Vaak merk ik dat een weg die op de kaart mooi lijkt in de praktijk niet de moeite waard is. Ook andersom, vaak kom ik (per toeval) op wegen waarvan je denkt, die wil ik nog wel een keer rijden! Het is echter niet mogelijk om al die opties te onthouden tijdens een 300 km toertocht. En de medereizigers zitten er echt niet op te wachten dat je stopt om een aantekening te maken. Hier komt de door mij bedachte en gebouwde WaypointTagger van pas! De WaypointTagger bepaalt autonoom en continue zijn actuele positie op basis van GPS signalen en kan ze op commando opslaan.

Op het stuur van je motor monteer je twee drukknoppen, een groene en een blauwe (zie foto). Rijd je op een weg die je wil aanmerken als leuk dan druk je op groen, het apparaat slaat deze positie (waypoint) op met de extensie leuk. Rijdt je echter op een weg die je niet weer wil afleggen dan druk je op blauw, dan maak je een waypoint met de extensie slecht. Dit werkt volledig los van je bestaande navigatie unit!

Het apparaat is 100 X 60 X 25 mm groot, wordt gevoed door 9-18 volt DC, plaats je onder het zadel of in de kuip en kan 1000 punten opslaan, dat is voldoende voor 10-15 dagen toeren! Ervaring leert dat het heel handig, veilig en zinvol is om tijdens het rijden op een ergonomische manier waypoints op te slaan!

Eenmaal thuisgekomen kun je de waypoints heel simpel middels WIFI en Google Chrome draadloos uit het apparaat kopiëren. De waypoint tagger maakt intern een GPX bestand aan dat vervolgens weer geïmporteerd kan worden in je navigatie software (b.v. Basecamp).

In het voorbeeld van het screenshot zie je de track en de geïmporteerde waypoints. Het is duidelijk te zien dat er opties zijn om de (negatief) gemarkeerde weg te vermijden, volgende keer rijd ik via Weiler. Natuurlijk kun je ook punten markeren als je geen route rijdt maar lekker “op je gevoel” rijdt. Deze punten zijn een prima basis voor een volgende te maken route.

Deze WaypointTagger, model Primero is nu in beperkte oplage verkrijgbaar voor € 129,-

Voor bestellingen en meer informatie graag een email-bericht sturen aan waypointtagger(at)gmail.com

Arjan van Lenthe.