Nieuw: TomTom lanceert de TomTom Rider 550

TomTom Rider 450

Tijdens de motorbeurs Utrecht lanceerde TomTom de nieuwe TomTom Rider 550. Een eerste indruk (de uitgebreide video-review volgt uiterlijk eind maart)

In het kort: wat is er nieuw?

 • het toestel is véél sneller geworden, dankzij de quadcore processor
 • kaarten updaten via WIFI
 • geschikt voor SIRI en Google Now
 • kan smartphone berichten voorlezen
 • Exclusieve TomTom Roadtrips via MyDrive
Iets uitgebreider:

Wat is de eerste indruk van MrGPS?

Duiken we even in de historie en je weet dat ik vroeger geen fan was van de TomTom. Ik vond het apparaat prima voor ‘van A naar B’ navigatie, maar voor de echte toerrijder te beperkt. Had alles te maken met ITN routes waarin elk punt verplicht is om te bezoeken. Bovendien werd de eigenlijke route pas in het toestel zelf berekend en dat leverde maar al te vaak forse afwijkingen van het origineel. In die tijd was voor de toerrijder de Garmin Zumo beslist een betere keuze.

Drie jaar geleden kwam echter de Rider 400 en bleek TomTom erg goed geluisterd te hebben naar de markt (lees: naar mij, ahem ;)).

Ineens was er track-import en kon de Rider wél betrouwbaar een route importeren. Aanvankelijk waren er nog wel wat haken en ogen, maar met snelle updates werden ook het activeren en herbereken-gedrag geoptimaliseerd en konden we zelfs routes via de cloud laden! En bovendien: de Rider is een meester in het automatisch berekenen van een mooie route, zelfs zonder dat daar een computer aan te pas komt.

Alle reden om mijn mening over TomTom te herzien: op verschillende punten waren ze zelfs concurrent Garmin voorbij gestreefd. Klik HIER voor meer dan een uur aan review video waarin ik e.e.a. laat zien – ook voor de Rider 550 relevant want op dat vlak zijn ze gelijk).

Toch had de Rider ook nog wel z’n beperking: voor een ongeduldig mannetje zoals ik was het toestel nu en dan wat traag. Lees: ik wilde sneller op het scherm tikken dan het toestel kon volgen.

Met de opvolgers van de 400: de 410 en 450 bleef dat hetzelfde. Die toestellen hadden weliswaar wat extra opties maar bleven onderhuids gelijk aan de 400.

Met de TomTom Rider 550 is dat anders, en dat merk je meteen bij de eerste keer opstarten. De buitenkant is vrijwel gelijk (iets donkerder metaal) maar het opstarten gaat wel viermaal sneller dan bij de voorgangers. Reden is de quadcore processor die het toestel echt merkbaar sneller maakt, ook bij bijvoorbeeld het plannen van een kronkelroute met meerdere via’s. Belangrijke verbetering.

Daarnaast nog andere vernieuwingen, zoals rechtstreeks updaten via WIFI (komt geen computer meer aan te pas) en bijvoorbeeld de mogelijkheid tot het laten voorlezen van smartphoneberichten zoals SMS’jes.

Dat laatste vind ik persoonlijk niet zo spannend, misschien zelfs ongewenste afleiding op de motor (gelukkig kun je het uitzetten). Waar ik echter wél erg benieuwd naar ben is dat je nu ook SIRI (IPhone) c.q. Google Now (Android) kunt gebruiken. Daarmee zou het mogelijk moeten zijn om via gesproken commando’s tijdens het rijden je telefoon opdrachten te geven. Waarom zou je dat willen? Voor je muziek (spotify!?) in je smartphone natuurlijk!. De Rider mist immers, in tegenstelling tot de Zumo, een mp3 speler. En op een lange snelwegrit is een muziekje op je hoofd toch wel lekker. Op papier zou het mogelijk moeten zijn die muziek via een spraakcommando te bedienen, terwijl je telefoon gewoon in je zak blijft zitten. Niet verkeerd.

Maarrr: ik zeg ‘op papier’. Met het testexemplaar dat ik heb mogen proberen is het me nog niet gelukt. Heeft vermoedelijk te maken met de fase waarin de Nederlandse versie van Google Now zich bevindt. Ik twijfel er echter niet aan dat dat nog gaat komen en daarmee is dit een interessante nieuwe optie. “Ok, TomTom, play Pink Floyd”… and… let’s go!”


Wanneer komt ie en wat gaat ie kosten?

Naar verwachting zal de Rider 550 begin april leverbaar zijn (yep, da’s dus ná het paasweekend… grrr…. vermoedelijk vlak voor of na het weekend van 7/8 april).

De prijs is gelijk aan die van de voorganger, de Rider450. In de praktijk natuurlijk niet helemaal want de 450 is inmiddels zo’n 50 euro in prijs gedaald. Maar de TomTom Rider 550 gaat ‘gewoon’ € 399,- kosten, de TomTom Rider 550 Plus (=plus autosteun, voedingskabel en opbergtas) € 469,- en de TomTom Rider 550 Premium (= plus afsluitoptie motorsteun) € 499,-.

 • Weet je nu al zeker dat je ‘m als eerste in huis wilt hebben dan kun je ‘m via onderstaande knoppen alvast bestellen.
 • Wil je liever een seintje krijgen zodra hij echt leverbaar is: meld je dan op de homepage linksboven aan voor de nieuwsbrief en je krijgt bericht zodra hij ‘op de plank’ ligt!

…… en uiteraard kom ik, kort nadat de definitieve versie beschikbaar is, nog met een meer uitgebreide review-video.

Tot die tijd hieronder een wat rommelig video’tje tijdens de motorbeurs, met ondermeer een kort gesprekje met de verantwoordelijke productmanagers van TomTom:

Bestellen kan via onderstaande links; ook kun je daar aangeven een email te willen ontvangen zodra hij leverbaar is. Huidige inschatting is dat dat vlak voor of na het weekend van 7/8 april zal zijn.Kun je niet wachten op de 550 of ben je juist een geduldiger mens dan ik en bespaar je daarmee liever zo’n 50 euro? Kies dan voor de, voorlopig nog steeds leverbare, 450:

8 reacties

 1. Dierckx Gunter schreef:

  Beste,

  Ik heb momenteel een TT450 Plus.
  De houder voor de TT550 is dat dezelfde als die van een 450.
  Ik heb wellicht wel interesse voor de 550 maar helemaal geen zin om weer
  de houder op mijn motor te gaan vervangen, bovendien zou ik dan een standaard versie kunnen nemen omdat ik van de 450 de plus heb en de auto houder dan ook nog zou kunnen gebruiken.

  Groeten,
  Gunter

 2. Rick schreef:

  Gebruikt de 550 dezelfde mount als de 450?

 3. Piet Langenhuizen schreef:

  IK wil in de toekomst waarschijnlijk wel een RIder 550 maar kan ik de 400 dan eventueel inruilen ???
  en zijn de motorsteunen etc gelijk als bij de Rider 400 graag een antwoord bij voorbaat hartelijk dank.

  • MrGPS schreef:

   Ik ruil geen toestellen in. Ondermeer door het BTW effect zou je er dan veel minder voor terugkrijgen als wanneer je ‘m zelf op marktplaats zet.

   Het goede nieuws: de steun voor de 550 is exact gelijk aan die van de 4xx. Je kunt dus je oude steun laten zitten en je 4xx als ‘met ongebruikte motorsteun’ op MP zetten. Indicatie: ik schat in dat je ‘m met een vraagprijs van 175 a 200 euro snel verkoopt.

   Echter: de 550 heeft zeker voordelen, ik weet echter niet of ik daar zelf de circa 200 euro die je moet bijleggen voor over zou hebben. Qua kern van de zaak (het rijden van mooie routes) verandert er immers niets.

 4. Michel schreef:

  Zijn er nog software functies die in de 550 zitten die ook naar de 450 gaan komen?
  Denk daarbij aan het voorlezen van Smartphone berichten…

  • MrGPS schreef:

   Nee, zeker in de communicatie met de smartphone verwacht ik dat niet. De 550 communiceert op een andere manier met de smartphone als de eerdere modellen namelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *