belangrijke update TomTom Rider: versie 17.3

Er is een nieuwe update verschenen voor de TomTom Rider, en ditmaal eentje die best belangrijk is. Ik zal dat hieronder nader toelichten.

De belangrijkste aanpassingen:

 • MyDrive-synchronisatie:
  Je systeem toont nu ook tussenstops voor gesynchroniseerde tracks uit MyDrive.
 • MyRoutes-zoekopdracht:
  Je kunt nu eenvoudiger een route zoeken door je opgeslagen routes op naam te sorteren.
 • Routevoorbeeld:
  Je kunt nu een routevoorbeeld tonen voor routes die beginnen vanaf een andere locatie dan je huidige.
 • Gesproken instructies voor rotondes:
  Op basis van jullie feedback hebben we de gesproken instructies voor rotondes op je route aangepast.

Er zijn bugfixes en andere verbeteringen aangebracht.


Waarom is deze update belangrijk?

Vooral vanwege het eerste punt: de mogelijkheid tussenstops over te zetten.

Toelichting:

De Rider kan overweg met twee soorten routes: ITN en GPX (track). Zoals bekend ben ik geen fan van ITN; ondermeer omdat het teveel risico op afwijkingen in de route oplevert. GPX is veel betrouwbaarder en gedraagt zich ook veel slimmer bij onderweg afwijken van de route.

Het grote nadeel van GPX was tot dusverre echter dat de route als één geheel op de kaart geprojecteerd wordt en je dus geen tussenpunten als bezienswaardigheden of bijvoorbeeld een lunchlocatie kon toevoegen.

Door deze firmwarewijziging (én aanpassing in MyDrive) is dat nu wél mogelijk.

Op dit moment is het alleen mogelijk met MyDrive, maar ik verwacht dat bijvoorbeeld MyRouteapp en Tyre deze mogelijkheid binnenkort ook zullen ondersteunen.

Hoe werkt het in MyDrive?

Heel simpel:

Klik met de rechtermuisknop op de plek waar je je viapunt wilt toevoegen:

en het betreffende punt wordt in het toestel zichtbaar op de route (de blauwe vlaggetjes):

 

Viapunten die je toevoegt door de route in mydrive te verslepen (de witte stippen) worden als vanouds NIET getoond.

Wat mij betreft was het ook mooi geweest als die viapunten in de rechterkolom opgenomen zouden worden; en dat je er een (zichtbare) naam aan kunt geven. Maar eigenlijk is dit al voldoende: het voorkomt althans dat je per ongeluk aan een belangrijk punt voorbij rijdt; vanwege het risico het broodje bockwurst te missen een wens van velen!

En de rest van de wijzigingen?

Die kon ik aanvankelijk niet vinden ;)Wel jammer, want vooral die zoekopdracht leek me een belangrijke verbetering. Navraag bij TomTom leerde me echter dat ik weer eens te ongeduldig was:

MyRoutes zoekopdracht

Als je drukt op ‘mijn routes’ komt eerst bovenin de blauwe balk in beeld dat je toestel vindbaar is. Dat is louter van belang als je draadloos een route van het ene naar het andere toestel wilt overzetten (maar dat had je in de cursus al gezien).

Nieuw is dat, als je even 3 a 4 seconden wacht die balk plaats maakt voor een zoekveld. Vul daar de naam van je route in en hij verschijnt meteen in beeld. Scheelt een hoop ‘gescroll’!

LET OP: de zoekfunctie komt pas in beeld als er minimaal 9 routes in het toestel staan!

Routevoorbeeld

Het verhaal over routevoorbeeld heeft te maken met gesimuleerd rijden van een route. Een, in mijn ogen, vrij zinloze bezigheid maar soit: dat kan nu dus ook met routes die elders starten, volgens onderstaande uitleg:

 • Selecteer een punt op de kaart en “Gebruik als beginpunt”
 • Selecteer je bestemming op kaart of zoek deze
 • Selecteer “Rijd”
 • Ga naar menu > huidigie route > toon routevoorbeeld
 • Route wordt weergegeven
 • Dit werkt ook voor geimporteerde en opgeslagen routes

En ach, die rotonde-tekst vind ik persoonlijk niet zo spannend. Als je op een rotonde kunt verdwalen kun je maar beter thuis blijven 😉

Enfin, ik zal e.e.a. ergens komende weken nog nader toelichten in een aanvullende video binnen de videocursus ‘toeren met je tomtom’. Even geduld nog!

Heb je nog geen TomTom Rider 450, maar is dit aanleiding er alsnog een aan te schaffen?

Dan heb ik goed nieuws voor je: zie de Rider Najaarsactie!

13 reacties

 1. Peter Bakker schreef:

  Het toevoegen van tussenstops op een track is op zich een goede optie, maar zolang je niet gewaarschuwd wordt als je een tussenstop nadert, is de kans nog steeds groot dat je er voorbij rijdt. Ik kijk niet constant op het scherm.
  In de oudere Tomtoms kon je een waarschuwing krijgen als je een bepaalde POI op de route nadert. Die optie mis ik nog steeds.

  • MrGPS schreef:

   Oh zeker, het kan altijd nog beter. Maar het is best lastige materie. Het voordeel van gebruik van de gpx track is dat je als gebruiker kunt bepalen welke route-software je gebruikt. Met introduceren van ‘eigen oplossingen’ (zoals ook deze) verlaag je die uitwissselbaarheid. Ter illustratie: als je werkt met routeyou of kurviger kun je geen via’s invoegen. En omgekeerd: heb je een gpxtrack met via’s dan zullen die in de tomtom wel en in de Garmin niet zichtbaar zijn.
   Wat mij betreft zou een vorm van standaardisatie prioriteit moeten hebben.

   Qua per ongeluk voorbij rijden: dat is de reden dat ik het prettig zou vinden als die via’s ook in de rechterkolom getoond zouden worden. Je kijkt sowieso nu en dan op het scherm, en dan weet je vrij snel of er een ‘aandachtspunt’ nabij is. Ik verwacht dat die optie op enig moment nog wel zal verschijnen… Maar geen idee hoe lang dat duurt.

 2. Peter Bakker schreef:

  De rechterkolom zou al een verbetering zijn. Maar waarschuwing bij het naderen van een bepaalde POI zoals vroeger zou ook mooi zijn en dat zit een standaardisatie niet in de weg.

 3. Ruurt Visser schreef:

  Als ik een track open op mydrive op mijn pc en ik klik rechts op de route, zie ik geen “voeg tussenstop toe’.
  Doe ik iets niet goed?
  bvd en gr Ruurt Visser

 4. Ruurt Visser schreef:

  Ik ben weer te snel zie ik. Het gaat alleen met een route welke gemaakt is in MyDrive. En dat was mij niet duidelijk. Problem solved!

 5. Ludwig schreef:

  Jammer dat de nieuwe update geen verandering bracht in het ellenlange synchroniseren van contacten. 45 minuten is een verdomd lange tijd om een 60-tal contacten te synchen.

 6. Stephen Pilasky schreef:

  Beste MrGPS, Ik heb de TomTom 550 en na het maken van een route via MyDrive en ook het plaatsen van tussenstops de tussenstops sync nooit met mijn 550. Hoe krijg ik de tussenstops te zijn op de 550?

 7. Henk Schrama schreef:

  beste mensen
  Hoe update ik de poi van de tomtom 550, ik durf niet te experimenteren
  we hebben de apparaten nu 2 jaar en volgens mij is er wel wat veranderd.

Geef een reactie