Basecamp/Mapsource op de tablet: kan dat?

Naast de desktop, laptop en smartphone hebben we met z’n allen ook steeds vaker een tablet. Dat zijn van die mini-computers die ook razend-handig zijn om tijdens vakantie te internetten of je ‘mail te doen’.

Maar het zou eveneens razend-handig zijn als je daar dan ook met basecamp op kon werken. Of het nu voor wandelen, fietsen of voor de motor is: op de camping je routes maken, een nieuwe route downloaden of gewoon je tracklog van de afgelopen dag bekijken is gewoon leuk om te doen.

acera4

verrassend: werkt vrijwel even goed als op de PC!

Maar helaas…. met de meeste tablets gaat dat niet lukken. Zeker: in de appstore kom je wel basecamp tegen maar, heel irritant, dan kun je niet zo veel mee. Je hebt echt een volwaardige windows pc/tablet nodig.

Da’s jammer, want de meeste tablets werken met Android of met het apple operating systeem Ios.

Ook Microsoft heeft dat in de gaten en is bezig met een inhaalslag waarbij ze aan de tablet fabrikanten bijna gratis windows 8.1. beschikbaar stellen. Met bovendien een jaar lang gratis microsoft office (iets dat los 69 euro kost).

acera3

toestel koppelen verloopt probleemloos

Het gevolg is dat sinds enkele maanden alsnog allerlei tablets op de markt komen met Windows 8.1. in plaats van Android. En meestal nog goedkoper dan het ‘anroid-broertje’ ook!

En dat is interessant, want daar kan dus in principe ook Basecamp op draaien. Bijvoorbeeld op de Acer Iconia Tab 8 W van minder dan 150 euro!

acera2

Zelfs de gedetailleerde topo pro werkt ‘als een zonnetje’

Maarrr… werkt dat dan ook een beetje lekker, of kun je gaan koffiezetten terwijl het apparaat de route van punt a naar b berekent? Want zo’n tablet is natuurlijk een stuk minder snel dan een veel duurdere volwaardige PC.

Enfin, ik las hier recent over op het gpsforum en besloot de proef op de som te nemen. Heb zo’n Acer besteld en er uitgebreid mee gespeeld… En ben zeeeeeerrrr aangenaam verrast door de uitkomst daar van: het werkt ‘als een zonnetje’.

Zeker: het 8 inch scherm is aan de kleine kant. Maar zodra ik een tablet gebruik moet ik sowieso al m’n leesbril op en dan werkt het vervolgens werkelijk even goed als op m’n laptop. Haarscherp beeld en beslist snel genoeg!

Wel enkele aandachtspuntjes:

  • het apparaat heeft alleen een micro-usb poort. Om je gps-toestel (of een bedrade muis) aan te kunnen sluiten heb je een ‘usb-to-go’ verloopkabeltje nodig.
  • überhaupt zou ik het zeer aanraden met een muis te werken; basecamp is niet echt ontworpen voor touchscreen. Ik werk zelf met een draadloze bluetooth muis, en dan gaat prima!
  • Het interne geheugen van de tablet is 32 GB. Da’s in eerste instantie ruim voldoende. Maar vroeg of laat zul je er een micro-SD geheugenkaart bij willen kopen. Ik heb getest met 64GB en dat werkt prima.

Mijn conclusie is dan ook dat die 149 euro voor de fervente gps-reiziger een zeer zinvolle investering vormt en ik kan het zeker aanbevelen.

Mocht je hem gaan bestellen let er dan vooral op dat je de Iconia met windows bestelt (er is namelijk ook een versie met Android). Bovendien schijnt er sprake te zijn van een versie met en zonder uitbreidbaar geheugen; en je wilt allicht die laatste.

Als je gebruik maakt van onderstaande links weet je zeker dat je de goede versie hebt (en draag je ook nog een (klein) steentje bij aan MrGPS, zonder dat het jou iets kost).

Om te bestellen klik hieronder op de productnaam en je gaat meteen door naar de website van Coolblue danwel Mediamarkt.

Wil je ook accessoires bestellen dat is het een kwestie van toevoegen aan je winkelmandje en terugkeren naar de mail om de volgende link aan te klikken.

Maar, let op: voor de accessoires zijn er ook goedkopere aanbieders; hooguit heb je dan te maken met verzendkosten).

 


ATTENTIE (update juni 2015):

De 8 inch windows tablets lijken weer een beetje uit de markt te verdwijnen… De Acer is in ieder geval nog maar mondjesmaat leverbaar. Wil je zo’n tablet aanschaffen en vind je ze niet meer via onderstaande links: google even op “8 inch windows tablet”.

Kijk echter ook naar de 10 inch opties: wat duurder, maar ook substantieel groter scherm.


 

Voor Nederland:

coolblue

 

 

 

 

mediamarkt

 

Voor België:

coolblue

 

 

NB:

  • bij mediamarkt geldt: voor 22.00 besteld, morgen in huis.
  • bij Coolblue geldt: voor 23.59 besteld, morgen in huis, ook op zondag levering

ALTERNATIEF:

Heb je liever een 10 inch scherm, iets meer snelheid en mag het ietsje meer kosten dan in dit een zeeeeerr interessant alternatief. Heb je er meteen een toetsenbord en trackpad bij.

Ik heb onderstaande zelf niet getest maar ben er zeker van dat die (minstens) even goed is. Toch heb ik hem niet centraal willen zetten: het ging me juist om de combinatie spotgoedkoop en superklein. Neemt niet weg dat voor wie meer budgettaire en bagage-ruimte heeft onderstaande een nòg mooiere keuze is.

asus1

Voor Nederland:

 

 

Voor België:

 

 

TIP:

Ik kwam elders een USB to Go kabel en een 64GB (micro)SD  een stuk goedkoper tegen. Hou wel rekening met verzendkosten:

Daarnaast kreeg ik zojuist op het camperforum nog de tip voor een usb-hub die op de iconia is aan te sluiten. Daarmee kun je dan ook (vermoedelijk) gelijktijdig een toestel én een bedrade muis aansluiten. Te koop via EBAY.