Garmin lanceert de etrex 25, 35 en 35t Touch

Garmin heeft weer een nieuwe serie outdoor toestellen aangekondigd: de etrex Touch serie. En dat gaat een toppertje zijn!

Was ik over de aankondiging van de etrex20x nog een beetje sceptisch; in de zin dat het eigenlijk niet heel veel toevoegde aan de bestaande etrex – dat is nu wel even anders.

Want de etrex was qua prijs/kwaliteit natuurlijk altijd al een kleine krachtpatser; het bedieningsgemak; met de knoppen aan de zijkant en het joystickje aan de frontzijde, was toch wat minder. Dan is bijvoorbeeld een Oregon 600 een stuk ‘lekkerder’ qua bediening.

En tsja… deze nieuwe etrex is eigenlijk een kleine Oregon, met belangrijke voordelen ten opzicht van de ‘gewone ‘ etrex. Kijk alleen al naar het scherm: dat is gewoon ruim een centimeter hoger geworden, en daarmee slecht 8 mm kleiner dan dat van de Oregon. Ik heb ‘m nog niet in handen gehad, maar het schermtype lijkt hetzelfde als ook in de oregon 600 en edge 1000 toegepast wordt; en dat is helemaal prima. Resolutie is met 160×240 wel wat aan de lager kant. Verschil moet er blijven, nietwaar.

etrex touch 25Want deze etrex touch gaat met zekerheid hoge ogen gooien. Maakt, in MrGPS ogen de etrex 20x/30x al enkele maanden na release feitelijk overbodig en zal ook markt gaan afsnoepen van de oregon600. Over de dakota ben ik nooit heel enthousiast geweest; die mag nu echt exit.

Er komen drie modellen: de 25, 35 en 35t. Nog niet alles is bekend, maar ik ga even uit van wat ik nu kan zien:

Verschil tussen de 25 en 35 is de barometrische hoogtemeter en de ‘connectivity’. De ‘t’ zal een ruwe topo kaart gaan bevatten. Althans: daar ga ik even van uit, gegeven de logica tot dusverre, maar opmerkelijk is dat de ‘t’ versie op de site van garmin.nl nog niet genoemd wordt. Temeer omdat de etrex touch, net als de 20x en 30x voorgeladen is met de op OSM gebaseerde ‘topo active Europe’ kaart kon het wel eens zo zijn dat de t-versie weinig toevoegt en alleen verschijnt op de Amerikaanse markt.

Volgens de specs op de site van Garmin kent de 25 overigens wèl een digitaal kompas; en dat is opmerkelijk; want die functionaliteit ging tot dusverre altijd hand in hand met de barometrische hoogtemeter.

 

 

etrextouch35De prijs voor beide apparaten is nog even wat onzeker, maar het lijkt erop dat de eterx touch 25 een adviespijs van 249 euro gaat krijgen en de etrex touch 35 op 299 euro uitkomt. Da’s inderdaad wat duurder dan de instap-etrex maar op basis van m’n eerste indruk: ik wist het wel 😉

Wanneer het toestel in de schappen zal liggen is nog niet duidelijk: Garmin spreekt over ‘derde kwartaal’. In ieder geval nog even geduld dus…

<<correctie 4 juli>> Het lijkt erop dat het toestel vrij snel beschikbaar zal zijn, mogelijk als tweede helft juli, uiterlijk begin augustus.<<>>


Stay tuned: zodra ik meer weet zal ik nader berichten!