Problemen met handschoenbediening van de Rider? De gouden tip…

Problemen met handschoenbediening van de Rider? De gouden tip…

Heb je wel eens ruzie met je Rider als je voor het verkeerslicht je toestel wilt bedienen met je dikke winterhandschoenen aan?

De gouden tip: geef eens een lik over de top van de wijsvinger van je handschoen!

Hoe zit dat?

Er zijn twee soorten touchscreen: resistief en capacitief. De ene reageert op druk (zoals bij de Garmin Zumo) de ander op geleiding (zoals bij de Rider, maar ook bijna alle smartphones).

Bij bediening met de vingers ontstaat er een soort van ‘kortsluiting’ waardoor het scherm weet waar het aangeraakt wordt. Bij bediening met blote vinger werkt een capacitief scherm veel fijner, ook omdat je daarbij bijvoorbeeld kunt in en uitzoomen door te ‘pinchen’ (twee vingers naar elkaar toe of juist uit elkaar).

Een capacitief scherm is echter eigenlijk niet geschikt voor bediening met handschoenen. Daarom heeft TT het scherm van de Rider extra gevoelig gemaakt. Let maar eens op: als je met blote vingers werkt hoef je het scherm niet eens aan te raken; paar millimeter erboven is al voldoende!

Ik vond ik het dan ook razendknap van TomTom dat ik bij de eerste introductie van de Rider merkte dat het zelfs met mijn dikke Dane Goretex handschoenen prima functioneerde.

Toch kwam op die bediening met handschoenen veel kritiek en heeft TomTom in de nieuwe Rider 42/420/450 een optie toegevoegd met keuze tussen dunne en dikke handschoenen. Als gebruiker van de 40/400/410 heb je die keuze niet.

Waarom werkte het bij mij bij die eerste rit met de Rider 400  in het Spaanse Malaga dan wél zo goed? Heel simpel: omdat het bijna continu regende dat het goot! Mijn handschoenen waren dus zeiknat en zorgden daarmee voor betere geleiding.

Zeiknat is echter niet nodig. Bij slecht reageren: even een natte lik aan je (handschoen)vinger (alsof je een bladzijde wilt omslaan) is al voldoende. Je moet natuurlijk nog wel op de juiste plek tikken, maar da’s een kwestie van een beetje oefenen.

2680TomTom, TomTom Rider 4xx/5xx
Total 5 Votes:
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Stel je eigen vraag!
(wordt dan mogelijk toegevoegd aan de kennisbank)

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?