TomTom Vio – MrGPS videoreview

tomtom vio

Als beloofd zou ik de nieuwe TomTom Vio nader aan de tand voelen. In onderstaande video mijn eerste indruk van het apparaat; en daaronder wat tekstuele aanvulling daarop.TomTom Vio – Algemeen

De Vio is een erg leuk toestel dat zeker een grote doelgroep zal aanspreken. Mooi vormgegeven en compact.

Eigenlijk is het een externe monitor voor je smartphone; waterdicht en goed afleesbaar in zonlicht. De monitor heeft een ingebouwde gps-ontvanger en zal daarmee de accu van je smartphone ontzien. Invoeren van adressen e.e. zul je echter meestal op je smartphone doen.

tomtom vio - 7

Toepassing

Het toestel is bedoeld voor de motor-scooter. Dwz: een motor die er als scooter uitziet; waarmee je dus ook op snelweg en N-weg mag komen. De routes die berekend worden zijn namelijk vrijwel gelijk aan routes die voor de auto berekend worden. Het is dus beslist NIET een specifiek ‘bromscooter’ apparaat; het apparaat kent bijvoorbeeld geen vrijliggende fietspaden waar je met de bromscooter wel mag rijden.

Toch denk ik dat het apparaat, voor bijvoorbeeld navigatie in de stad, ook zeer geschikt is voor de bromscooter. Misschien zelfs wel voor de fiets.

Omgekeerd: als het gaat om A naar B navigatie kan dit apparaat ook prima op de motor. Voor de toerrijder is hij echter niet geschikt; er kunnen geen routes in geladen worden. Dan kun je echt véél beter kiezen voor de TomTom Rider.

Smartphone

Wat mij betreft is de TomTom Vio vooral een mooie optie voor wie eigenlijk met z’n smartphone op de scooter of motor een adres wil kunnen vinden. Bij de Smartphone zul je immers ook moeten investeren in een houder en voeding en ben je daarvoor ook al snel ruim 100 euro kwijt. Met de Vio los je dat veel fraaier op, en heb je bovendien voor amper meer geld meteen volwaardige TomTom navigatie, inclusief kaarten, verkeersinfo en flitspaalwaarschuwingen.


Inmiddels (begin 2019) blijkt dat de vraag naar de Vio, opmerkelijk genoeg, zó gering is dat ik ‘m uit assortiment gehaald heb. Wel je ‘m toch aanschaffen: google even; met een beetje geluk is hij links en rechts te vinden voor ca 99 euro.