Eerste firmware-update TomTom Rider 40/400

Vandaag is voor de Nieuwe TomTom Rider firmware verschenen; versie 15.204 – te installeren via MyDrive Connect.

Met een aantal relevante vernieuwingen, enkele zaken staan echter nog ‘op het lijstje’; daarover verderop meer.


<<update>>

TomTom meldt op motorforum:

"Belangrijk: Er zal op korte termijn nog een update worden uitgebracht waarin andere belangrijke problemen / missing features zullen worden aangepakt. Ik zal hier snel concreter over kunnen worden ;) "

<<einde update>>


Wat is er veranderd?

Ik pak eerst de twee belangrijkste:

Handsfree telefoneren

Je kunt nu op de rider400 ook handsfree telefoneren. Althans: gesprekken ontvangen; niet zelf initiëren. Dat laatste is vermoedelijk vanuit veiligheidsoogpunt; en imho prima: je gaat niet op de motor zitten om te bellen; maar soms kan het handig zijn wel bereikbaar te zijn.

MyDrive login

Via Mydrive kun je ‘via de cloud’ ondermeer je favorieten beheren, maar ook POI (Ov2) bestanden laden. Dat laatste is een belangrijk pluspunt (bijvoorbeeld bestanden met campings of motorhotels).

Wat er in basis gebeurt is dat je op de computer een adres opzoekt, of OV2 bestand laadt, en dat met een druk op de knop naar je toestel stuurt.

Dat kan zowel via de USB kabel als via de dataconnectie via je mobiele telefoon. Je hoeft je toestel dus niet aan de computer te koppelen om gegevens over te zetten.


 

Daarnaast meldt TomTom nog enkele andere wijzigingen:

Spannende route plannen naar een favoriet.

Da’s wel handig. Je ziet je favorieten gewoon op het scherm; tikt ze aan en kiest voor ‘voeg toe’ om een mooie rondrit te plannen via dat punt c.q. die punten. Zeker interessant in combinatie met de nieuwe optie om POI’s te laden (zie hierboven).

Verbeterde zoomcontrol

De zoomknop is iets veranderd waardoor hij beter met de handschoenen te bedienen is en je minder makkelijk per ongeluk op het 2D scherm terecht komt.

Voice Control

Op de TomTom site is ook sprake van verbeterde voice control, maar die optie heb ik zelf überhaupt nog niet kunnen ontdekken; kan me vergissen, maar ik vermoed dat TT zich vergist 😉 en dat dit alleen betrekking heeft op de toestellen voor in de auto.

Stemmen verbeterd

Ondermeer de Nederlandse stem is verbeterd.

Navigeren naar huis en werk in het hoofmenu

Op het startmenu één tikje naar rechts en je kunt nu meteen kiezen voor je favoriet ‘huis’ of ‘werk’

Hoofdmenu instelbaar

Er was wat kritiek op de indeling van het hoofdmenu. Bijvoorbeeld de optie ‘huidige route’ stond eigenlijk te veel naar rechts. Maar tsja.. wat handig is is ook persoonlijk. Hebben ze prima opgelost: je kunt nu gewoon zelf de volgorde instellen. Moet je wel even in de gaten hebben waar het zit: vanuit het hoofdmenu naar rechts. Tik je drie keer dan denk je dat je alles in beeld hebt, maar het ‘potloodje’ waar het om gaat is dan nog afgedekt; vier keer tikken dus.

diverse andere verbeteringen

Daarnaast zijn er nog wat niet nader gespecificeerde bugfixes en prestatieverbeteringen.


Korte beschouwing

Enerzijds is dit een interessante update. Mooi dat bijvoorbeeld handsfree bellen nu mogelijk is.

Wat natuurlijk tegenvalt is dat er nog geen oplossing is voor de twee belangrijkste bezwaren van de eerste gebruikers:

  • het feit dat je voor het laden van routes telkens de SD kaart moet verwisselen
  • het feit dat je een route altijd aan het begin moet starten

Van het laatste weet ik dat er aan gewerkt wordt, heb alleen geen idee hoe lang dat gaat duren.

Maar deze update zegt ook wel wat over het eerste punt:

Ook al is het op dit moment nog niet mogelijk: het ligt natuurlijk erg voor de hand dat je straks vanuit MyDrive ook je routes kunt overzetten naar het toestel. En dat kan dus ook dat zowel via de usb-kabel als via ‘de cloud’; ofwel draadloos. Lijkt me een uitstekende oplossing.

Ergo: ik hoop dat de volgende update spoedig volgt!


 

Automatisch op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Meld je linksboven aan voor de MrGPS Nieuwsbrief! Klik HIER voor meer berichten over TomTom


Klik HIER om de TomTom Rider 400 bij MrGPS te bestellen. Uit voorraad leverbaar; gratis verzending naar Nederland én België.