Nieuw: Garmin etrex 20x en Garmin etrex30x

We’re extremely excited to add new eTrex units to our handheld lineup”, aldus Dan Bartel, Garmin vice president of worldwide sales in het persbericht over de lancering van de nieuwe Garmin etrex 20x en etrex 30x.

Ik moet zeggen: ofschoon ik de etrex nog altijd een ontzettend leuk apparaat vind (vééél beter dan bijvoorbeeld de dakota): ik ben persoonlijk iets minder ‘excited’, in ieder geval niet ‘extremely’.  Er is namelijk eigenlijk weinig nieuws onder de zon:

Wat zijn de verschillen met de ‘oude’ etrex (zonder ‘x’):

  • het geheugen is groter geworden (van 1,7 naar 3,7 GB)
  • het toestel heeft een voor-geïnstalleerde OSM kaart (de ‘Garmin active map’)
  • de resolutie is iets verhoogd (van 176×220 naar 240×320)

De geheugenuitbreiding is niet zo spannend: ook de oude etrex had een sd-kaartslot en voor een paar euro stop je er 8GB in. En een vergelijkbare OSM kaart kun je via www.openfietsmap.nl gratis downloaden. Blijft over de verhoogde resolutie.

Neemt niet weg dat het tòch een relevante verbetering is:

De etrex richt zich op de ‘onderkant markt’ en daarmee ook op de beginnende gps-gebruiker. Daarvoor was het altijd een hele barrière om een toestel zonder kaarten te kopen; moet je toch eerst weer het wiel uitvinden om kaarten in het toestel te laden. Of voor meer dan 100 euro (per land!) een topo kaart er bij kopen.

Nu heeft de etrex dus (net als de edge touring en edge 1000) voor-geïnstalleerde kaarten. En juist voor die beginnende gps-gebruiker is dat een enorm voordeel.

Meer dan ooit leent de etrex zich nu voor de brede markt van wandelaars en fietsers, die wel al wat heeft ge-experimenteerd met de smartphone maar er achter kwam dat dat toch niet je-van-het was. Het prijsniveau is immers gelijk aan de bestaande etrex-serie, en dat is veelal goed bereikbaar.

Ook al is er weinig nieuws onder de zon: ik denk dat de etrex 20x en 30x héél snel de bestsellers van de Garmin outdoor-toestellen gaan worden, met zelfs een interessantere kaart dan de duurdere oregon 600t of 64st. Hooguit zou ik Garmin aanraden ze, juist in Nederland, wat meer ook als fietstoestel te positioneren (want naast wandelen is ook daar de etrex erg interessant voor, vaak zelfs interessanter dan een garmin edge).

Als gezegd: de adviesverkoopprijs blijft onveranderd: resp. 199 euro voor de etrex 20x en 249 voor de etrex30x. De toestel komen ‘in de zomer van 2015’ op de markt. Zodra ik weet wanneer precies zal ik dat melden (nieuwsbrief ‘fiets en wandel)!

Voor meer info zie de Garmin BLOG.

Zie ook etrex 20x en etrex 30x


 

TIP: voor wie op zoek is naar een ècht goedkope outdoor GPS: de ‘oude’ etrex20 is gaandeweg toch echt wel in prijs gezakt en ik vermoed dat er hier en daar nog wel wat voorraad zal zijn die opgeruimd wordt. Doe er je voordeel mee, want ook dat is nog steeds een heel leuk apparaat!