Garmin lanceert Inreach – outdoor GPS met tweeweg communicatie


Deze maand een interessant nieuwtje van Garmin: de Garmin inReach SE+ en de inReach Explorer.

Het apparaat lijkt uiterlijk op de gpsmap64 maar is heel anders; en bovendien een stuk duurder: vanaf € 449,-. (voor de SE+). En daarmee ben je er nog niet.

Wat voegt de inreach toe? Heel simpel: communicatie. Overal en altijd. Garmin spreekt zonder voorbehoud over 100% dekking. Ik heb de toestellen nog niet in handen gehad, maar toch alvast een kleine beschouwing:

 


Dode kameel

Je kent het misschien wel: dat je ergens loopt, klimt, rijdt, vliegt of vaart en denkt “als me nu iets overkomt ben ik pas echt aan de goden overgeleverd”. Los van de principiële vraag of dat niet altijd zo is heeft dat dan meestal te maken met de onmogelijkheid hulp in te roepen. Of je nu midden in de woestijn met een lege tank staat, of met je mountainbike en een onder een rots vastgeklemd gebroken been op de bodem van een ravijn.

Het thuisfront riep al ‘zou je dat wel doen’. En in je actuele positie kun je slechts constateren dat je die bezwaren misschien te makkelijk weggewuifd hebt. Er rest niets anders dan hard roepen, in het karkas van een overleden kameel kruipen of met je zakmes je been amputeren. En hopen dat iemand je vindt voor het te laat is.

Gelukkig heb je je inReach. En staat dat ding in contact met de Iridium satellieten die met een groot aantal (50) in een lage baan boven de aarde vliegen en zorgen dat je ze altijd en overal kunt bereiken. Als gezegd: Garmin spreekt over 100% dekking en da’s een stevige claim. Ook al heeft je mobiele telefoon de verbinding met de buitenwereld al uren gelden verloren: met een druk op de knop activeer je de GEOS alarmcentrale en laat je ze weten wat er loos is zodat ze hulp kunnen sturen. En ze weten ook meteen exact waar je bent.

Hetzelfde netwerk kan er ook voor zorgen dat het thuisfront je continu kan volgen. Sterker: terwijl je in die dode kameel zit in de ijskoude woestijnnacht kun je afleiding vinden is het uitlezen van je email en versturen van SMS-berichtjes. Netflix bekijken is vooralsnog niet mogelijk helaas.

Bovenstaande klinkt natuurlijk gekscherend maar wie het aangaat zal het herkennen en weten dat zo’n inReach het verschil tussen leven en dood kan zijn. Voor de avonturiers daarom een zeer waardevolle aanvulling van het Garmin assortiment.


Is het wel een Garmin?

Ja en nee.

De Inreach is oorspronkelijk een toestel van Delorme en werd al zo’n vier jaar geleden gelanceerd. In februari 2016 nam Garmin echter concurrent  Delorme over en ook toen al was de speculatie dat dat vooral te maken had met die tweeweg-communicatie.

Inmiddels zijn we een jaar verder en heeft Garmin de inReach een eigen jasje (met groter scherm) gegeven en een ‘plus’ achter de naam gezet.

Het is echter nog steeds een apparaat op Delorme platform. In de explorer zit bijvoorbeeld weliswaar een topo-kaart maar die is niet uitwissselbaar met de Garmin-apparaten. Evenmin passen de Garmin kaarten in de inReach (dat geldt vermoedelijk ook voor OSM; niet onbelangrijk). Ook voor het ontwerpen van routes wordt niet met Basecamp gewerkt maar met een cloud-based planner van Delorme. Het ‘tracken’ door de thuisblijvers gebeurt eveneens via de aloude mapshare portal van Delorme.

Kort en goed: het is een Delorme toestel met ‘Garmin’ als merknaam. Garmin heeft er vooralsnog niet voor gekozen de Delorme techniek te integreren met de Garmin techniek.


Prijskaartje

Rillend in die middernachtelijke kameel zal het prijskaartje je een zorg zijn. In voorbereiding allicht wel. En dan gaat het niet alleen om het toestel maar ook om het abonnement dat je vervolgens nodig hebt.  Weliswaar kun je daarbij kiezen tussen een maand of een jaarabonnement: heel transparant is het allemaal niet en de kosten kunnen aardig oplopen.

De bijkomende kosten lopen uiteen van zo’n € 50 per jaar tot ruim € 1000,-. Alleen al daarom zul je de inReach niet snel voor ‘the fun’ kopen, maar vanuit noodzaak. Ik vermoed dat het toestel vooral in de professionele wereld z’n plek zal vinden.


alternatieven

Ofschoon minder geavanceerd zijn er ook goedkopere alternatieven zoals ‘SPOT’. De kracht van de inReach zit echter in de tweeweg communicatie, zoals ook blijkt uit onderstaande video, waarin de SPOT vergeleken wordt met de Delorme inReach.

Ook al gaat de video over de ‘oude’ inReach: qua functionaliteit lijken de verschillen beperkt dus is deze video ook voor de Garmin inReach interessant.

 


Waar ik persoonlijk vooral erg benieuwd naar ben is wat er in deze markt gaat gebeuren als gevolg van de lancering van Galileo (en ontwikkelingen rond GPS en Glonass dientengevolge). Ook bij Galileo is immers voorzien in twee-weg communicatie.

Mijn inschatting is dan ook dat de inReach voor Garmin een tussenproduct is om deze toepassing, techniek en markt beter te leren kennen. En dat over een jaar of tien de techniek waar we het hier over hebben redelijk ‘standaard’ is bij een outdoor GPS-device.

Maar daar heb je niets aan als je ‘morgen’ op avontuur gaat. Is dat het geval dan lijkt het dat deze inReach, ook al kost het een paar centen, z’n gewicht in goud waard kan zijn.  


Vooralsnog heb ik de inReach nog niet in de webshop op de site staan; hij zal ergens in komende maanden leverbaar gaan zijn. Heb je serieuze belangstelling voor aanschaf: mail me gerust.


Voor meer informatie, afbeeldingen en specificaties: klik HIER