Garmin City Navigator 2017.3 NTU is uit. Veilig te installeren.

Vroeg in het nieuwe jaar komt Garmin met een kaartupdate City Navigator NTU. Die update is bedoeld voor alle ‘derde generatie’ toestellen; voor de lezers van deze site dus met name de Zumo340, 350, 390, 345, 395, 590 en 595.

Je kunt de nieuwe kaarten eenvoudig installeren via Garmin Express. Overigens is er ook een update van Express zelf (versie 5.0.0.0.); het kan verstandig zijn eerst Express zelf te updaten. Dat kan vanuit Express via het ‘instellingen-wieltje’ rechtsboven of door gewoon te downloaden via deze link.

Mocht er in Express blijken dat er ook een firmware-update is dan kan het verstandig zijn eerst die update te installeren.

Opmerkelijk bij deze update is dat, als je de kaart van heel Europa op je toestel hebt staan, die kaart in twee delen gesplitst wordt: North en South. Dat heeft als reden dat de kaart ‘uit z’n jasje is gegroeid’ en het kaartbestand daarmee groter zou worden dan 4GB. Het gebruikte zgn ‘FAT32 filesysteem’ kan daarmee echter niet overweg. Daarom is de kaart nu in twee delen gesplist: North en South.

Meteen na de lancering van deze update bleek dat echter mis te gaan en werd alleen de North kaart geïnstalleerd. Inmiddels is dat probleem opgelost, maar ik raad toch aan voor alle zekerheid na update even in het toestel te kijken of ook de detailkaarten van Zuid Europa er in staan. Hoe je dat doet is per toestel verschillend, maar meest eenvoudig is even inzoomen op bijvoorbeeld Parijs en kijken of je de kleine wegen zie; danwel een adres (incl. straatnaam) opzoeken in Zuid Europa.

Ik zie ook dat mensen zich afvragen of beide kaarten tegelijk geselecteerd/aangevinkt mogen zijn: JA, dat mag. de kaarten zijn niet overlappend dus dat zal geen problemen veroorzaken. Ook is het geen probleem een route te berekenen die start in de North kaart en eindigt in de South kaart.

Daarnaast, ter info:

  • De ‘foursquare’ kaart betreft louter de foursquare zoekfunctie
  • de ‘Europe DEM’ is ‘Digitale Elevation Model’ en laat in bepaalde kaartmodi de wereld een beetje in 3D zien. Wellicht in de bergen mooi om te zien, maar tegelijk misschien helemaal niet praktisch; kun je hier ook uitschakelen door het vinkje weg te halen.
  • De dekking van ‘North’ omvat de volgende landen:
    Austria, Belarus, Belgium, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, Germany, Iceland, Ireland, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Netherlands, Norway, Poland, Slovak, Sweden, Ukraine, United Kingdom
  • De dekking van ‘South’ omvat de volgende landen:
    Albania, Bosnia & Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Cyprus, France, Greece, Hungary, Italy, Kosovo, Macedonia, Malta, Moldova, Montenegro, Portugal, Reunion, Romania, Serbia, Slovenia, Spain, Switzerland, Turkey

Voor de helderheid: De Zumo 220, 550 en 660 werken met NT kaarten – daarvoor is dus géén update beschikbaar (en kan er ook niet mis gaan 😉 ) Ik vermoed overigens dat deze versie voor NT ook overgeslagen zal worden.