Wordt dit de BMW Navigator VI??

De nieuwe BMW Navigator VI?

Tijdens de motorbeurs EICMA in Milan introduceert BMW de nieuwe BMW R 1200 GS. Dat was an sich te verwachten, maar GS forumlid ‘doubleU’ was erg alert en zag een afbeelding van wat hoogstwaarschijnlijk de BMW Navigator VI gaat zijn! Kijk HIER maar eens.

In eerste indruk: zelfde formaat als de Navigator V maar met een scherm zonder opstaande rand. Vergelijkbaar met de Monterra (en de TT Rider ;)), en daarmee een beter scherm dan in de 590/595 (maar minder goed dan de 276Cx). Ook keert de reeds bekende stuurbediening terug. Naar wat er ‘onderhuids’ zit kunnen we slechts gissen.

Ga ik even in speculatiemodus:

De BMW Navigator V werd gelanceerd in september 2013; ik voorspelde toen dat er ook een nieuwe zumo aan zat te kopen (ik noemde die toen de zumo 770). Die typeaanduiding bleek niet te kloppen, maar wel degelijk kwam in april 2014 inderdaad de Zumo590; andere kast dan de Navigator V maar inwendig vrijwel gelijk. In februari van dit jaar kwam de Zumo 595. Feitelijk een ‘opgeleukte’ versie van de 590; recent opgevolgd door de ‘595 Travel Edition’. Wederom opgeleukt, maar dan met ruimere kaartdekking.

Nu zie ik twee mogelijkheden:

  • De navigator VI is feitelijk een Zumo 595 in een ander jasje. In dat geval is het, afgezien van het scherm, allemaal niet al te spannend.
  • De Navigator VI is wederom de ‘opmaat’ naar een compleet nieuwe Zumo.

Weliswaar werd de 590 pas vijf jaar na de Zumo 660 gelanceerd: het toestel is toch alweer drie jaar in de markt. Ondanks de transflectiviteit is vooral het oordeel over de scherm-afleesbaarheid zeer divers en staat het verkoopvolume stevig onder druk door de TomTom Rider 410. Het lijkt tijd voor vernieuwing.

Dat laatste geldt ook voor mijn glazen bol, want die geeft geen uitsluitsel. Ik neig echter naar de eerste optie. Stay tuned!