Garmin VIRB Ultra 30: nieuwe actioncam-topper

garmin virb ultra 30

Garmin VIRB Ultra 30

Tijdens de IFA 2016 in Berlijn lanceert Garmin een nieuwe VIRB actioncam: de Garmin VIRB Ultra 30.

Tuurlijk heb ik de afgelopen jaren ook veelvuldig ge-experimenteerd met action-cams, vooral met de Garmin VIRB modellen. Wat ik daarbij erg leuk vond is dat je in je videomontage ook allerlei sensor-data zoals hoogte en snelheid kon mee-monteren. Toch heb ik het amper echt gebruikt omdat ik de beeldkwaliteit meestal toch te slecht vond. Op de motorhelm wil het nog wel maar vooral bij fietsen en wandelen werd het meestal een zodanig wiebelend beeld dat je het niet met plezier terugkijkt.
Daar zijn prachtige oplossingen voor met een zogenaamde ‘gimbal’, een statiefje dat trillingen vertraagt. Maar een goede gimbal is kostbaar en is qua bevestiging niet optimaal; zeker niet wandelend.

3 assige beeldstablisatie

garmin virb ultra 30 - 4Garmin komt nu echter met de Garmin VIRB Ultra 30, met 3-assige beeldstabilisatie. De praktijk zal moeten uitwijzen hoe goed dat werkt, maar het klinkt alvast veelbelovend. Garmin zegt zelf “zodat de opnamen die u maakt tijdens snowboarden, fietsen of crossen over onbegaanbaar terrein nooit schokkerig zijn“.
(overigens vind ik het wel knap om te fietsen over onbegaanbaar terrein, maar dat terzijde ;)).

Een andere interessante vernieuwing is de microfoon. Die was bij de eerste VIRB dramatisch slecht, bij de VIRB XE al een heel stuk beter. De Ultra 30 heeft echter zelfs een ‘ultragevoelige microfoon‘. Sterker: je kunt zelfs spraakcommando’s geven aan het apparaat en zo je opname starten. Als dat goed werkt zou dat een geweldige optie zijn! En bovendien heel knap van garmin, want als jij met 50 kmh met je fiets een helling afgaat pak je heel wat windruis; als ook dan de spraakcommando’s dan nog goed werken, met de camera op je helm dan heeft Garmin een knappe noise-cancellation toegepast. De praktijk zal het uitwijzen.

Een eerste indruk van die praktijk is te zien op


garmin virb ultra 30 - 2Ook heel belangrijk: de VIRB Ultra 30 heeft een ingebouwd kleurenscherm. Bij de VIRB XE kon je niet zien wat je aan het opnemen was cq opgenomen had (alleen op de smartphone) – nu kan dat op het toestel zelf. Met een smartphone de normaalste zaak van de wereld, bij een action cam echter niet. Ook handig om te zien wat het effect is van het nieuwe ‘buitengewoon grote beeldveld’. Bovendien kun je ook meteen de audio terugluisteren.

Andere toevoegingen zijn nachtopnamen, bitsnelheid tot 60 Mbps (was 25), een veel gevoeligere gps-antenne en…. (eindelijk!) een hdmi uitgang (maar da’s voor mij misschien belangrijker dan voor anderen ;)).

Net als de voorganger gaat de accu bij standaard-resolutie tot 2 uur mee, bij 4K opname verkort dat tot 1 uur. En ik vermoed/vrees dat ook de beeldstabilisatie wel wat zal verbruiken.

Waterdichtheid

garmin virb ultra 30Het toestel wordt standaard geleverd met een waterdichte behuizing; daarmee kun je tot 40 meter diep. Wat echter niet duidelijk is is in hoeverre het toestel waterdicht is zonder die (extra) behuizing (ik vermoed van niet).  Soit: het touchscreen is ook te gebruiken terwijl de case er om heen zit.

VIRB app

Ook de VIRB app is verder uitgebreid en biedt, naast montagemogelijkheden, bijvoorbeeld zelfs de mogelijkheid tot live-streamen van je beelden; ook leuk voor Max Verstappen. Zie onderstaande video


Concluderend:

garmin virb ultra 30 - 7Op basis van deze eerste indrukken is dit een bere-interessant apparaat dat met kop en schouders boven de voorganger uitsteekt. Dat geldt helaas ook voor de prijs, want met 529 euro is het geen goedkope jongen.

Enfin; ik hoop ‘m ergens komende maanden nader aan de tand te voelen. Stay tuned!

garmin virb ultra 30 - 5