TomTom Adventurer en TomTom Spark 3

tomtom adventurer

Geintroduceerd tijdens de IFA 2016 in Berlijn: De TomTom Spark 3 en de TomTom Adventurer.

Fitness watches en activity trackers zijn HOT in GPS land. Voor zowel Garmin als TomTom zijn ze inmiddels zelfs belangrijker dan auto, motor of outdoornavigatie.

Toch hou ik me er als MrGPS vooralsnog niet zo mee bezig; ik ben immers meer gericht op de recreatieve toepassing: het volgen van mooie routes. Te voet, op de fiets, met motor of auto.

Zowel de TomTom Adventurer als Spark3 lijken echter ook interessant voor de actieve, recreatieve doelgroep. Om eenvoudige reden dat je er ook een track in kunt laden. Voor de motor allicht minder spannend, voor wandelen en fietsen (of paardrijden!) echter beslist wél.

En bovendien heel betaalbaar: vanaf 129 euro! Een eerste indruk.


https://youtu.be/V11pN4zSUDg


TomTom Spark 3

tomtom spark 3De Spark 3 komt er in vier uitvoeringen. Met het basismodel van 129 euro heb je al een heel compleet toestel voor multisport – het bijhouden van je prestaties; zowel indoor als outdoor. In combinatie met de TomTom Mysports app. Iets dat eigenlijk alle fitnesswatches wel doen.

Als gezegd: bijzondere aan de Spark is dat hij ook overweg kan met tracks (broodkruimelspoor). En dan niet alleen om je dezelfde route terug te laten volgen: je kunt er ook bestaande tracks inladen en zo gebruiken maken van de miljoenen wandel- en fietsroutes die je gratis van internet kunt downloaden. Beperking: er kunnen geen kaarten in; het is puur een kwestie van het volgen van het lijntje. Maar dat lijkt goed te doen.

tomtom spark 3 - 2Voor 50 euro extra heb je er ook een mp3 speler in zitten en een draadloze bluetooth hoofdtelefoon. Een optie die vooral veel hardlopers op prijs zullen stellen. In plaats van mp3 kun je, voor nog 20 euro extra, kiezen voor een hartslagmeter. Die zit in het toestel zelf – je hoeft geen aparte hartslagband aan te schaffen. Gaat het je om de fitness dan raad ik zeker aan die te kiezen. Het topmodel van 249 euro kent zowel de hartslagmeter als mp3-speler en dat zal stellig het meestverkochte model gaan worden.

TomTom Adventurer

En dan is er nog de TomTom Adventurer. De informatie daarover is nog wat summier, maar mijn indruk is dat die gelijk is aan de duurste Spark, maar dan bovendien voorzien van een barometrische hoogtemeter. Vooral interessant voor wie de bergen in gaat; Te voet, met mountainbike of op de latten. De prijs van de Adventurer is nog niet bekend gemaakt, maar ik schat dat die op 299 euro uit zal komen.

Concluderend

Ik hoop de toestellen binnenkort in de praktijk te kunnen testen en daarbij zal ik vooral letten op hoe moeilijk/makkelijk het is om routes te volgen en in hoeverre het toestel geschikt is voor outdoor-activiteiten. Ook zal ik daarbij letten op zaken als ‘batterylife’ en de wijze van interactie met de smartphone. Maar in eerste indruk lijken de TomTom Spark en Adventurer ook in de wereld van recreatieve GPS een welkome aanvulling!

 

tomtom adventurer - 2