Garmin Oregon 700: first impression

Garmin lanceert de Garmin Oregon 700 serie; bestaand uit de Oregon 700, de Oregon 750 en de Oregon 750t.

De toestellen zijn gebaseerd op de succesvolle Oregon 600-serie, die in 2013 werd geïntroduceerd.

Ik heb het toestel nog niet in de praktijk kunnen testen, maar kan er op basis van de informatie van Garmin wel al wat over zeggen.

En die eerste indruk is beslist positief.

Garmin Oregon 700De Oregon 600 was al een heel fijn toestel; voor outdoor mijn persoonlijke favoriet zelfs (klik HIER voor mijn videoreview van de Oregon 600). Fijn scherm, makkelijk te bedienen. En uitstekend afleesbaar in zonlicht. Dat is op hetzelfde hoge niveau gebleven.

Wat wel is veranderd is het type antenne. Bij de Oregon600 werd er, zeker door geocachers, nog wel eens geklaagd over de ontvangst-nauwkeurigheid. Ofschoon dat gaandeweg met firmwareupdates wel is verbeterd is het nu structureel aangepakt door toepassing van een sterkere antenne en toevoeging van een versnellingsmeter. Bovendien vermoed (!) ik dat deze antenne ook Galileo-gereed zal zijn, zodat we straks ook de Europese GPS – satellieten zullen kunnen gebruiken.

Daarnaast is er bluetooth en wifi ‘connectivity’ toegevoegd. Betekent bijvoorbeeld dat je je tracks na thuiskomst automatisch online kunt zetten. Als je je Oregon koppelt aan je mobiele telefoon heb je bovendien een hele hoop extra mogelijkheden. Niet alleen krijg je dan je smartphone notificaties en emails op je Oregon-scherm (zodat je niet telkens je telefoon uit je broekzak hoeft te halen); ook kun je bijvoorbeeld een buienradar op je kaartscherm zien terwijl je aan het fietsen of wandelen bent. Zeker in Nederland geen overbodige luxe.

Ook is het zo mogelijk te zorgen dat anderen live kunnen volgen waar jij wandelt of fietst. Niet alleen leuk, ook wel zo veilig!

Ook beschikt het toestel over Garmin connect IQ – een techniek die op dit moment nog wat in de kinderschoenen staat, maar in de toekomst vele nieuwe opties zal gaan bieden.


Er zijn drie modellen binnen de Oregon 7xx reeks:garmin oregon 750

  •  de Oregon 700 – basismodel
  • de Oregon 750 – gelijk aan de 700, maar dan met ingebouwde 8 megapixel camera
  • de Oregon 750t – gelijk aan de 750, maar dan met voorgeinstalleerde topo-active Europa kaart

Die laatste kaart is véél interessanter dan de kaart uit de Oregon 600t. De Topoactive is immers gebaseerd op de OSM kaarten en zal daardoor weliswaar niet alle bodpaden, maar wel vrijwel alle fietspaden in Europa kennen. Bovendien is het een ‘auto-routerende’ kaart

Daarbij wel een puntje van kritiek:

Ik vind het eigenlijk idioot dat die kaart niet ook standaard aanwezig is in de 700 en 750 (daarmee de 750t overbodig makend). Zelfs de veel goedkopere etrex20 kent immers die topoactive kaart; waarom dan niet ook in het topmodel?

En natuurlijk: als je een Oregon700 koopt kun je daarop gewoon gratis de Open Fiets Map installeren. Maarrr.. de topoactive heeft twee extra bestanden die de OFM niet heeft: een hoogtebestand van heel Europa en een aparte database waardoor het opzoeken van adressen beter zal gaan.

Advies:

Bij de vorige Oregon-reeks raadde ik aan de goedkoopste te kiezen, de oregon600. Bij deze nieuwe serie zou ik, vanwege die topo-active, aanraden voor de Oregon 750t te gaan. Zeker: daarmee wordt het met 599 euro een hele uitgave. Maar het is ook echt een toestel waarmee je weer vele jaren vooruit kunt. Al was het maar vanwege de fysieke kwaliteit, zoals Garmin Duitsland al ooit een demonstreerde met de Oregon600 😉

 

 


De nieuwe Oregon’s zullen vanaf juli/augustus leverbaar zijn. Ik kom tzt nog met een nadere video-review.