Pokemon Go impuls voor geocaching?

pokemon2Het kan je onmogelijk ontgaan zijn: we hebben te maken met een nieuwe Hype: Pokemon Go. En daarmee eigenlijk tevens de eerste GPS-hype.

Ongelooflijk wat er gebeurt: loop je rustig door de stad, staan er ineens tientallen kinderen, maar ook volwassenen, opgewonden naar het scherm van hun smartphone te kijken. Ondertussen druk ‘Swypend’ op het scherm, teneinde een alleen virtueel bestaand wezentje te vangen. En waarom? Om er nog meer te kunnen vangen.

Mijn zoon van dertien is ook aangestoken door het virus; en zelfs papa heeft er al twee in de tuin ‘gevangen’. En papa vind het eigenlijk wel helemaal prima! Want waar zoonlief normaal onderuitgezakt op de bank op z’n telefoon aan het gamen is springt hij nu op om even een kilometer te gaan wandelen (want daar zit een ‘Gym’!) of op de fiets naar het dorp (‘want daar zitten er nog meer!’).

Over wat het nu precies is hoef ik geen video te maken; daar zijn er al een hoop van, bijvoorbeeld onderstaande fragment van RTL.

 

Maar wat mij vooral fascineert is dat die knaap nu ineens in beweging komt. Daar veel plezier in heeft; en vriendjes elkaar spontaan stimuleren om nog meer te bewegen. Komend weekend zul je in verschillende steden groepen van honderden lieden een spontane wandeling zien maken.

Maarrr… nieuw is het feitelijk helemaal niet. Want eigenlijk lijkt het heel erg op geocaching. Maar dan met meer spel, en minder echte inhoud. En vooral makkelijker en meer kans op succes (wel eens uren gezocht naar een cache die er niet meer bleek te liggen??).

De vraag is of het ‘beklijft’ of dat de hype er na een paar weken wel af is. Ik hoop dat het duurzaam is want bewegen is goed (mits ze natuurlijk wel een beetje op het verkeer rondom blijven letten, geen politiebureau’s binnenwandelen en niet op het spoor gaan staan).

Maar het zou ook kunnen zijn dat het de basis legt voor iets anders. Iets met meer werkelijkheid, maar verder wel vergelijkbaar. En dat een deel van de massa die nu in de ban is van Pokemon Go op enig moment overstapt op geocaching.

Als ouder heb je het dan in ieder geval een stuk makkelijker gekregen.”Wat is dat, Geocaching? “. “Soort Pokemon Go, maar dan moeilijker, interessanter, echter”, verzin maar wat.

geocachingAls GPS-verkoper heb je het ook een stuk makkelijker.. Want de koers van Nintendo mag dan wel gestegen zijn; binnenkort geldt dat ook voor de fabrikanten van de powerpacks voor mobiele telefoons (want die accu blijkt toch  wel heel snel leeg te gaan).

En bovendien: als de kids nu hopen tijdens de vakantie te gaan ‘Pokemonnen’ kon dat, zonder data-roaming, wel eens gaan tegenvallen.

Misschien een goed moment te zorgen dat je dan een outdoor gps bij je hebt, wie weet waar het toe leidt! Kan al prima met een apparaatje van zon 200 euro, zoals de etrex touch 25.

En omgekeerd: als je nu al met een gps wandelt, fietst of op de motor zit ben je eigenlijk moreel verplicht dat Pokeman Go eens uit te proberen.

Enfin,

See you in the Gym! 😉