Nieuwe action cams: Garmin VIRB X en Garmin VIRB XE

garmin virb xe

Garmin komt met een tweetal interessante nieuwe actioncams: de VIRB X en VIRB XE.

Ik heb ze nog niet in de praktijk kunnen beproeven, maar de specificaties zien er interessant uit. Opvallend is dat Garmin de ‘langwerpige vormgeving’ van de oude VIRB verlaat en, net als bijvoorbeeld GoPro, kiest voor het ‘box-formaat’. Ik denk dat dat een pluspunt is: bij de oude vorm was de bevestiging toch wat beperkt; zeker als je het toestel voor de borst wilde bevestigen. Bovendien verwacht ik dat met deze vorm het beeld stabieler zal zijn.

Andere belangrijke verbetering schijnt het geluid te zijn. En da’s maar goed ook want het geluid bij de oude VIRB vond ik ronduit slecht. Ben erg benieuwd hoe dat bij deze gaat zijn. Garmin spreekt over “a new microphone for extremely clear audio, even underwater“.

Bovendien, en dat is ook voor de motorrijder erg interessant, kan er gewerkt worden met een externe microfoon via bluetooth. Ik verwacht dat dat in de praktijk betekent dat je tijdens de rit via je bluetooth headset commentaar kunt inspreken; een zeer interessante optie!

De specs zien er goed uit. Verschil tussen de VIRB X en VIRB XE zit in de resolutie. Waarbij ik vermoed dat de meesten voor de XE zullen gaan.

Die kan opnemen met 1140p bij 30 frames per seconde (fps) en 1080 bij 60 fps. (de X doet 1080p/30fps en 720p/60fps). Bovendien kent de XE een super slow motion modus, image stablilization en verschillende zoomlevels. Beide modellen kunnen ook foto’s maken met een 12MP resolutie (ook tijdens het filmen) en zijn, zonder extra case waterdicht tot 50 meter onder water (!). De vlakke lens moet er voor zorgen dat je ook onder water scherpe beelden maakt.

Garmin VIRB XEMet de verwisselbare accu kan de camera tot twee uur onafgebroken filmen, maar er is ook sprake van”weatherproof contacts for rugged charging and powering on the go”.

Beide modellen zijn uitgerust met Bluetooth, wifi èn ANT. Zo kun je bijvoorbeeld via wifi een live opname stream bekijken op je smartphone of tablet en kun je via ANT de opname starten/stoppen vanuit een compatibel GPS-toestel. Ook zijn beide modellen uitgevoerd met de zgn. G-metrics sensors: zowel GPS positie, accelometer als een gyroscoop. Mocht je je camera tijdens een rit onverhoopt verliezen dan kun je hem via de mobile app terugvinden.

Ook interessant is dat je met de VIRB edit software kunt werken met ‘footage’ van meerdere camera’s tegelijk.

Naar verwachting liggen de nieuwe VIRB’s half juni in de winkel. De VIRB X gaat €299 kosten, de VIRB XE €399

Enfin, nog even geduld dus – maar ik kijk er naar uit deze nieuwe VIRB nader aan de tand te voelen en zal daar dan meer over vertellen… In video uiteraard 😉

Zie ook de eerste reactie van DC Rainmaker (engelstalig) en de Garmin promo-video hieronder: