NIEUW: de Garmin Edge 1000

Garmin edge 1000Na alle spektakel rond de Zumo590 werd het hoog tijd voor Garmin-nieuws voor de fietser. En dat is er nu: Garmin lanceert de Garmin Edge 1000. Een nieuw topmodel dat naar verwachting vooral bij de serieuze racefietser hoge ogen zal scoren.
Ik heb het toestel nog niet in handen gehad, maar de specificaties klinken interessant. Het lijkt een kruising tussen de Edge810 en de Edge touring. Maar dan met een groter scherm, met hogere resolutie en wat extra opties. Primair fitness, maar beschikt ook over de fietskaart Europa uit de Edge touring, alsook de rondritplanner. Er is zelfs een optionele afstandsbediening beschikbaar voor als je wilt bedienen zonder je handen van het stuur te halen.

Nieuw zijn de ‘segment specificaties’, ritcompetities en virtual partner. Weet nog niet helemaal wat ik me daarbij voor moet stellen, maar het lijkt erop dat je daarmee via je Edge in competitie kunt gaan met andere renners.

Onderstaand een video van Garmin zelf en daaronder het integrale persbericht. Zodra ik het toestel nader heb kunnen bekijken zal ik daarvan uiteraard verslag doen op Youtube (maar wees gewaarschuwd: ik ben meer van de ‘recreatie’ dan van de fitness ;).

Het toestel is beschikbaar ‘vanaf de lente’ (dat moet welhaast binnenkort zijn) en kost vanaf € 499,-

Persbericht Garmin:

De nieuwe Edge® 1000 fietscomputer van Garmin®

Garmin kondigt de Edge 1000® aan, het topmodel fietscomputer voor de sportieve rijder. Of het nu gaat om de competitie of om te kijken hoe de verhouding is met de professionals de Edge 1000 helpt fietsers hun doelen te behalen met Segment mogelijkheden. Deze Segmenten zijn inclusief de mogelijkheid om start en finish alarmen in te geven, zelf racen of te vergelijken met de segment leider en ritten te plannen door gebruik te maken van de Segmenten*. Edge 1000 biedt ook directe upload mogelijkheden naar social media, live tracking, onderweg uploaden en data downloaden via Garmin Connect™, en geavanceerde fietsspecifieke navigatie en kaart mogelijkheden.

“De Edge 1000 combineert de belangrijkste specificaties van de Edge 810 en Edge Touring waar fietsers van houden, met verrassende nieuwe specificaties inclusief een groot hoge resolutie kleuren touchscreen display, geavanceerde smartphone connectiviteit en uitdagende Segment specificaties die er voor zorgen dat fietsers van ieder niveau het volgende trainingsniveau halen,” vertelt Dennis Herremans, Product Manager Garmin Nederland B.V.

Blijf verbonden: Hou zicht op de buitenwereld met de functie Smart Notifications1 en ontvang telefoongesprekken en sms berichten, en Live Track waarmee vrienden en familie wedstrijden en trainingen real time kunnen volgen. Deel direct een rit via social media en Garmin Connect™, of download software updates via de draadloze Bluetooth® Smart op de Edge 1000 en Wi-Fi® mogelijkheden die zorgen voor eenvoudige up- en download mogelijkheden op hotspots.

Rijders kunnen tegen zichzelf rijden of zichzelf uitdagen via Garmin Connect™ met nieuwe Segment en klassement mogelijkheden inclusief waarschuwingen voor ritcompetities die er aan komen en wanneer ze afgelopen zijn. Virtual Partner synchroniseert automatisch met de vorige winnaar of de overall klassementsleider.

Rij met vertrouwen over bospaden en navigeer over de weg: Net als de Edge Touring, wordt de Edge 1000 geleverd met voorgeladen kaarten en points of interest, inclusief routes en tracks, om fietsers te helpen hun weg te vinden. Het werkt als navigatie in een auto met fietsspecifieke eigenschappen. De Edge 1000 geeft koersen en kan fietsers terugbegeleiden naar het startpunt of de directe route berekenen en geeft afslag-voor-afslag aanwijzingen.

De eenvoud om ritten te plannen op de Edge 1000 met de Rondrit specificatie geeft fietsers de mogelijkheid om slechts aan te geven hoe ver ze willen rijden en de Edge 1000 berekent tot drie fietsvriendelijke routes. Zelfs het hoogteprofiel van de routes wordt getoond voordat de keuze voor één van de routes gemaakt wordt. Uitgebreide routeplanning en route hoogte profielen op het toestel of op Garmin Connect helpen de rijder zich voor te bereiden op de zwaarste tochten.

Uitstekend display: Overgenomen van de vernieuwde Edge 810 en 510, is het display van de
Edge 1000 volledig aan te passen voor het meten van prestaties geschikt voor gevorderde
workouts & trainingen en kan het display aangepast worden voor verschillende
activiteitsprofielen, kan data eenvoudig worden opgeslagen en zijn routevoorkeuren zo in te
stellen dat je eenvoudig kunt wisselen tussen verschillende vormen van fietsen
(weg/touren/mountainbiken).

Het grote 3” hoge resolutie kleuren touchscreen is optimaal te bedienen met handschoenen en
op natte dagen en heeft een lichtsensor voor nachtritten of veranderend licht, zoals rijden in de
schaduw of in een tunnel. Het display heeft een duale oriëntatie* waardoor gebruikers de Edge
1000 horizontaal, voor een breder beeld, of verticaal, om de weg voor zich te zien, kunnen
gebruiken.

Edge 1000 is compatibel met ANT+™ sensoren, inclusief hartslagmonitor en Garmin’s nieuwe
snelheid en cadanssensoren. De zelfkalibrerende en eenvoudig te installeren fietssnelheid
sensor meet snelheid en afstand als GPS niet beschikbaar is en de cadanssensor zorgt ervoor dat
rijders optimaal trainen door het aantal pedaalslagen per minuut bij te houden. Zonder
magneten of andere extra delen kunnen deze sensoren eenvoudig verwisseld worden tussen
fietsen.

Edge 1000 is ook compatibel met de nieuwe Edge afstandsbediening. Een robuuste, compacte
en lichtgewichte afstandsbediening die ervoor zorgt dat rijders eenvoudig de Edge kunnen
bedienen zonder dat ze hun handen van het stuur hoeven te halen. Edge 1000 is de eerste
Garmin fietscomputer die compatibel is met Shimano Di2 elektronische schakelsysteem3 om de
huidige versnelling op het scherm te zien. Het is ook compatibel met ANT+ krachtmeters zoals
Vector™, Garmin’s unieke pedaal krachtsmeter die de totale kracht meet, links/rechts balans en
cadans. Edge 1000 wordt geleverd met een voorgeprogrammeerde krachtgebaseerde workout
om te calculeren wat de functional threshold kracht is, zodat rijders hun eigen
krachttrainingzones kunnen berekenen, en heeft een batterij levensduur tot 15 uur.

Edge 1000 is verkrijgbaar in de lente van 2014 en heeft een verkoopadviesprijs van € 499 en
€ 579 voor de bundel inclusief softstrap hartslagmonitor en nieuwe snelheid/cadanssensoren.