Nieuwe firmware TomTom: 16.102

Er is weer nieuwe firmware uitgekomen voor de TomTom Rider: versie 16.102.

TomTom geeft zelf de volgende wijzigingen aan:

  • OPLOSSING VOOR PROBLEEM: NAVIGATIE START NIET
    We hebben feedback ontvangen dat bij sommige systemen de navigatie niet startte wanneer op de knop Rijd werd gedrukt. We willen je vragen deze software-update te installeren om het probleem op te lossen. Onze excuses voor het ongemak.
  • OPLOSSING VOOR PROBLEEM: WAARSCHUWINGEN VOOR FLITSERS WORDEN NIET GOED WEERGEGEVEN
    We hebben feedback gekregen dat sommige systemen waarschuwingen voor flitsers niet meer goed weergeven tijdens het rijden. We willen je vragen deze software-update te installeren om het probleem op te lossen. Onze excuses voor het ongemak.

En hieronder staat nog een heel verhaal over een ander probleem dat opgelost zou zijn, maar het lijkt erop dat ik voor mijn beurt sprak en dat dat de release nog niet heeft gehaald. Mijn excuus voor dat (tijdelijk) onjuiste bericht. <<UPDATE: dit probleem is in FW 16.200 opgelost>>

 


Waar ging het om:

Als je een gpx route rijdt en je wijkt af word je teruggebracht naar een logische plek van de route. Kan echter zijn dat je dat niet wilt, bijvoorbeeld omdat de omleiding wat langer duurt. Geen probleem: de rider past zich aan en zet je verderop terug op de route. Helemaal prima.

Maarrr… het bleek ook voor te komen dat het toestel je alsmaar bleef terugsturen naar de plek waar je de route verlaten had. Iemand op motorforum had er zelfs een video van gemaakt en die zag er vrij ‘schokkend’ uit. Potverdorie: de door mij zo gepropageerde track gedroeg zich ineens als ‘ouderwetse ITN’. Onderweg was het dan weliswaar eenvoudig op te lossen door de route even opnieuw te activeren, maar dat zou toch echt niet nodig moeten zijn.

Enfin, ik heb het probleem, gesteund door de praktijkvoorbeelden uit motorforum (waarvoor dank!), aan de ontwikkelaars bij TomTom voorgelegd en ze zijn er mee aan de slag gegaan.

Eigen schuld

Vorige week terugkoppeling gekregen dat de oorzaak gevonden was. En vermoedelijk ben ik zelf een beetje oorzaak van het probleem.

Ik had immers TomTom er ooit op geattendeerd dat het terugbrengen naar het dichtstbijzijnde punt van een route ook een risico oplevert. Het kan immers zijn dat heen en terugreis op sommige trajecten vlak bij elkaar lopen. En als je dan, net vertrokken op de ‘terugpoot’ gezet wordt is een hele korte rit het resultaat. Of omgekeerd: dan wordt het juist een erg lange dag…

Daar blijkt TomTom een trucje voor te hebben uitgehaald waardoor, bij import de route geanalyseerd wordt op dergelijke situaties waarbij er automatisch ‘verborgen’ referentiepunten geplaatst worden. Die worden dus pas actief in specifieke situaties, en bovendien alleen bij afwijken. Vandaar dat ik het zelf (en velen met mij) nooit was tegengekomen, ook omdat mijn vertrekpunt (thuis) in buitengebied ligt. Is dat echter in de bebouwde kom en wijk je meteen na vertrek af van de route dan is de kans dat je dit tegenkomt al een stuk groter…

Enfin. Als je het eenmaal weet klinkt het logisch, maar kom er maar achter.

Vorige week dus een telefoontje dat de oorzaak gevonden was en dat ze er aan zouden werken dat het toestel slimmer met dergelijke situaties om gaat. En nu zeer verrast dat het probleem nu al getackeld is! (wat dus in 16.102 nog niet het geval was, meer inmiddels in 16.200 wèl)

 

Daarnaast die tijd nog even onderstaande video-tip:

 

Geef een reactie