Nieuwe Garmin kaartupdate: CN 2017.1 NTU

Mooi op tijd voor het nieuwe motorseizoen komt Garmin weer met een nieuwe kaartupdate: De City Navigator 2017.1 NTU.

De jaartelling van Garmin blijft ook mij verwonderen, maar soit: daar hebben we verder geen last van.

Voor de helderheid nog even overzicht van hoe het zit met lifetime update voor de verschillende types; en de verwachtte updates:


Welke type kaart

De nieuwere toestellen als de Zumo 340, 345, 350, 390, 395, 590, 595 en BMW Navigator V werken met City Navigator NTU

De ‘oudere’ toestellen als de Zumo 220, 55o, 660 en BMW Navigator IV gebruiken de City Navigator NT kaarten. Hetzelfde geldt voor als je de city navigator ‘los’ kocht, zoals bij bijvoorbeeld de Montana.


Hoe vaak verschijnt een update

 • NTU: driemaal per jaar
 • NT: tweemaal per jaar

Op welk moment worden de volgende updates verwacht?

NTU:

 • CN 2017.10 NTU – 7 april 2016 (is er dus inmiddels)
 • CN 2017.20 NTU – medio augustus 2016

NT:

 • CN 2017.10 NT – medio mei 2016
 • CN 2017.20 NT – medio oktober 2016

Advies bij installeren:

Standaard zal Express alleen de kaart in het toestel updaten; de oude kaart wordt daarbij automatisch gewist.

Geheugenruimte:

Afhankelijk van je toestel kan het zijn dat er onvoldoende ruimte is. Je hebt dan twee mogelijkheden:

 • danwel kies een regio, bijvoorbeeld West Europa
 • danwel plaats een SD kaart (een standaard 8GB SD is voldoende) en Express zal automatisch dat SD geheugen gebruiken. Voor de prestatie van het toestel maakt het niets uit of het interne geheugen gebruikt wordt of de SD kaart.

Ga liever niet ‘handmatig knoeien’ met het toestel om ruimte vrij te maken: je wint daar sowieso weinig ruimte mee en je loopt het risico bestanden te verwijderen die helemaal niet verwijderd moeten worden.

Bij de Zumo 220 en 550 zal Express de SD niet automatisch herkennen en zul je via mapinstall de kaarten handmatig op een SD moeten zetten.

kaarten op computer

Het programma Basecamp kan gewoon de kaarten uit het toestel gebruiken (mapsource niet). Nadeel is dan wel dat je telkens het toestel aan de computer moet aansluiten. Handiger is om de kaarten ook op de computer zelf te installeren.

Dat kan heel eenvoudig door in Express te klikken op ‘installatieopties’ en dan te kiezen voor ‘computer en toestel’. Daarbij kun je ook eemn afwijkende installatielocatie invullen (bijvoorbeeld als de C-schijf wat vol raakt).

update3-2


Installatieproblemen

Download en installatie van de update kost veelal enige uren. Ga daar zeker niet op zitten wachten: het gaat er niet sneller van ;). Zelf zet ik de computer aan het werk voor ik naar bed ga; de volgende ochtend is alles keurig bijgewerkt (als het goed is..).

Heb ook in de gaten dat, als lijkt dat er na download niets meer gebeurt, het kan zijn dat je anti-virus programma nog eens even al die gigabytes aan data aan het controleren is; en ook dat kost tijd.

Loop je toch tegen problemen aan dan zijn er drie veelvoorkomende oorzaken (in volgorde):

 1. je C-schijf heeft onvoldoende ruimte. Hoeveel ruimte je nodig hebt verschilt per toestel, maar reken op 10 tot 15GB. Er wordt namelijk ook een tijdelijk bestand aangemaakt dat ‘uitgepakt’ wordt dus de benodigde ruimte is ca. tweemaal de omvang van de download zelf.
 2. De Garmin server is overbelast of maak ergens een foutje – daarbij kan het voorkomen dat Express, ook na vele uren wachten geen activiteit meer laat zien. In dat geval, tegen alle waarschuwingen in: Express afsluiten, toestel loskoppelen, opnieuw aansluiten en het proces via Express opnieuw starten.
 3. Je eigen verbinding is instabiel. Ook al heb je daar normaal geen last van: zo’n grote download is wat meer kwetsbaar voor verbindingsproblemen. Zeker bij wifi kan het zijn dat bijvoorbeeld de stofzuiger of magnetron van de buuurvouw door de download heen praat. Kan handig zijn de computer met een netwerkkabel aan te sluiten in plaats van via wifi.

En tot slot: het advies dat ik al jaaaaren geef: doe zo’n update NIET de avond voor vertrek op vakantie. Dan gaat het geheid mis!!