Routeyou racefietskaart – tot 2 november gratis testen – ook interessant voor de motor

<<update>>: op basis van gebruikersfeedback is een een nieuwe versie uitgebracht: de beta2. De testperiode is daarbij verlengd tot 2 nov a.s.

Om de beta 2 te installeren moet je, als je de beta1 al geprobeerd hebt, eerst de beta 1 verwijderen. Lees HIER hoe je dat moet doen. Via deze link kun je de beta2 downloaden.


 

Het is wel grappig… twee weken terug had ik Kees op bezoek. Een vriend die op de racefiets vanuit Twente naar Spijkenisse wilde fietsen. Had dat wel eens met een GPS geprobeerd, maar vond dat hij dan toch te veel smalle paadjes had. En bovendien dat hij voor zijn gevoel veel te veel om moest rijden. “Het hoeft niet allemaal mooi te zijn, als ik maar door kan fietsen, en beetje weg van de rest van het verkeer‘… Is daar een oplossing voor?

Waarop ik toch echt moest antwoorden dat de route die hij wilde eigenlijk vroeg om ouderwets handwerk; en telkens via google earth de verschillende etappes controleren. Uiteindelijk ging zijn rit helemaal niet door, want het begon te stormen en regenen; maar de behoefte was duidelijk.


Routeyou

Ik schrijf hier wel vaker over de routesite routeyou.com (RY). RY is echter meer dan alleen een site waar je (heel veel) routes kunt downloaden, ze hebben ook verschillende online routeplanners.
Bovendien is RY ook het bedrijf dat de technische realisatie van de OnRoute kaarten, zoals de OnRoute fiets- en motorkaart verzorgt. Ik mocht, in ‘vorig leven’ aan de wieg staan van die producten dus ik ken de ‘mannen uit Gent’ goed.

Tot mijn aangename verassing kreeg ik net een Skype berichtje: ze hebben een nieuwe Benelux-kaart gemaakt, speciaal gericht op de Racefietser. De kaart is gebaseerd op de OSM-kaarten, maar kent een aparte navigatie-laag die moet zorgen dat berekende routes bij uitstek voor de racefiets geschikt zijn.

Wat dat in de praktijk precies betekent weet ik niet maar kun je zelf uitproberen: tot 2 november kun je de kaart gratis downloaden en uittesten.

Na die periode kun je er desgewenst voor kiezen tegen betaling het gebruik voort te zetten. Helaas is op dit moment nog niet bekend wat de kaart gaat kosten (wordt als het goed is komende week bekend).


Beschouwing:
Hoe interessant is dit nieuws? Je kunt immers ook helemaal gratis de openfietsmap downloaden?

Nou… dat kon nog wel eens héél interessant zijn. In de zin dat ik bijvoorbeeld nu mogelijk alsnog Kees blij kan maken!

De routes die de openfietsmap produceert zijn gericht op recreatie. En zal dus ook veelvuldig vrijliggende fietspaden kiezen. Voor de racefietser in de vroege ochtend niet zo’n probleem, maar als het pad druk bevolkt is wordt het filerijden en tegenliggers ontwijken. Van complete gezinnen tot schuifelende rollators met liefst ook nog een hond aan de riem. En inderdaad: vaak omwegen om juist die vrijliggende paden op te zoeken.

Een ‘gewone’ wegenkaart biedt ook geen oplossing: dan loop je de kans veelvuldig op of langs doorgaande (N)wegen geleid te worden, en ook dat is niet helemaal de bedoeling.

Daarnaast heeft openfietsmap wat moeite met berekenen van routes die langer zijn dan 40 km. Voor de recreatieve fietser niet per se een probleem, de racefietser zal hier, vanwege grotere afstanden, eerder over struikelen.

Als deze racefietsmap:

  1. goede routes voor de racefiets oplevert (niet te breed, niet te smal, nooit onverhard, bebouwde kom vermijden )
  2. in staat is langere routes te berekenen
  3. niet al te duur is (enkele tientjes?)

….. dan kon dit wel eens een interessant product gaan zijn. Op basis van mijn eerste indrukken van m’n eigen regio lijkt het dat de kaart inderdaad precies doet wat het doen moet. Een route van Wierden naar Franeker is (in de edge100) binnen enkele seconden berekent en kiest vooral de typische 60 kilometerwegen. Het zal me ook niet verbazen als deze kaart ook voor de motorrijder interessant zal blijken te zijn (gesteld dat je nog geen motorkaart hebt), net zoals dat de OnRoute motorkaart ook voor de racefietser interessant is!

 

race2

 

Als gezegd: hoe interessant deze kaart is kun je zelf gaan beproeven! (zie hieronder)

Maarrr let op: dit is nog een test-versie. Bedoeld om de laatste fouten er uit te halen (en ik heb er alvast ééntje gevonden).

Feedback wordt door RY dan ook zeer op prijs gesteld. Sterker: door feedback te geven maak je kans op een gratis kaart!

Enfin, nu alleen hopen dat het vóór 2 november ook nu en dan een beetje droog is!


Praktisch

  • Klik voor meer informatie HIER
  • Om de kaart te downloaden moet je eerst (gratis) een account aanmaken bij Routeyou; vervolgens kun je de kaart via DEZE link downloaden.
  • Tijdens registratie van de kaart wordt je gevraagd om het unit ID in te vullen. Dat is NIET het serienummer. Klik HIER om te zien waar je in je toestel het unit ID kunt vinden.
  • Enkele minuten na je aanvraag ontvang je een link waarmee je je kaart kunt downloaden. Dat is dan een zip bestand met daarin een img-file die je in de garmin-directory van het toestel moet plaatsen. Advies: maak een apart profiel voor de racemap en zorg dat daarin, naast de basemap, alleen deze racemap is geactiveerd.
  • Door het toestel aan de computer te koppelen kun je de racemap ook in basecamp bekijken (eerste keer even geduld).

Veel succes!