LET OP: Windows 10 ‘steelt’ bandbreedte!


Even een onderwerpje dat helemaal NIETS met gps te maken heeft, maar toch wel relevant kan zijn, juist omdat gps gebruikers ook vaak de grens over gaan:

Als je met Windows 10* werkt wordt hoogstwaarschijnlijk ook jouw computer gebruikt om computers van anderen van updates te voorzien.

Dat is op zich niet erg, maar wel iets dat je moet weten. Bovendien kun je het eenvoudig zelf uitschakelen.


 

Uitleg

Microsoft gebruikt voor de update van Windows 10 een zogenaamde ‘torrent-techniek’. De ‘Windows update delivery optimization‘.

Dat betekent in de praktijk dat een windows10 update niet (alleen) van Microsoft gedownload wordt, maar ook van vele andere computers waarop windows10 geïnstalleerd staat. Dat is heel slim: het zal het updaten sneller en betrouwbaarder maken.
Maaarrrr… wat ze er niet bij zeggen is dat dit ook ook een nadeel heeft: ook jouw computer zal gebruikt worden om continu data te ‘uploaden’ naar andere computers, je maakt immers deel uit van het torrent netwerk => Microsoft gebruikt jouw verbinding voor het updaten van anderen.

Microsoft zelf geeft aan dat dat maar een geringe belasting oplevert. Maar als je internetverbinding toch al niet al te ‘breed’ is kan het wel zijn dat je het merkt. Temeer omdat ‘upload’ in de regel van grotere invloed is op beschikbare bandbreedte dan ‘download’.

Als het gaat om een windows smartphone of tablet die gebruik maakt van een mobiele internetverbinding staat normaliter automatisch de zogenaamde ‘metered connection‘ aan. In dat geval wordt er überhaupt geen automatische update uitgevoerd, en dus ook niet gedeeld.

ECHTER: als je je smartphone, bijvoorbeeld op vakantie, gebruikt als wifi hotspot dan wordt die verbinding wèl gebruikt en kan het zijn dat je héél snel door je roaming-bundeltje heen bent. Zelfde geldt als je gebruik maakt van een wifi hotspot in hotel of camping; ook die hebben vaak een datalimiet.

Nog los daarvan vind ik het eerlijk gezegd onbegrijpelijk dat Microsoft dit niet duidelijker communiceert. Opmerkelijk is ook dat dit ‘delen’ bij de ‘Enterprise’ en ‘Education’ versies standaard uitstaat.


Advies:

  • Heb je een goede internetverbinding en gaat het gewoon om je computer thuis: niets doen. De techniek die microsoft toepast is an sich prima en je zult er geen last van hebben.
  • Heb je echter een wat minder snelle verbinding,  ga je met je computer naar het buitenland of gebruik je je computer mobiel: pas dan even de update instellingen aan.
  • Hetzelfde geldt als je principiële bezwaren hebt (en daar is een hoop voor te zeggen, vooral omdat het niet actief gecommuniceerd wordt).

Hoe pas je die instellingen aan?

Dat is gelukkig heel eenvoudig:

Druk linksonder op de startknop, kies voor ‘instellingen’ en dan ‘bijwerken en beveiliging:

win10-3

Je ziet dan onderstaand scherm, kies daarin voor ‘geavanceerde opties’.

win10-4

En daarna voor ‘kiezen op welke manier updates worden geleverd’:

win10-5

Vervolgens heb je twee mogelijkheden:

  • Heb je in je netwerk thuis meerdere computers en wil je dat die elkaar wel ‘helpen’ klik dan ‘pc’s in het lokale netwerk’. Dat is voldoende.
  • Wil je dat er helemaal geen ‘torrent’ techniek gebruikt wordt zet dan gewoon de blauwe schakelaar op ‘uit’.

win10-6


Voor meer informatie zie Microsoft:

Het kan ook goed zijn wat te lezen over de relatie tussen Windows 10 en privacy:


Let wel: ik ben GPS specialist, geen computerspecialist. Verwacht van mij dan ook zeker geen windows-ondersteuning o.i.d..

Toch leek het me goed je even op dit aspect te attenderen. Doe er je voordeel mee (of niet 😉 )