MyRouteapp is gelanceerd

myrouteapp-launch

Toch wel belangrijk nieuws in gps-land. In eerste instantie voor de motorrijder, en daarbinnen weer vooral relevant voor de gebruiker van de TomTom 400.

Maar zeker ook relevant voor de Garmin-rijder, en zelfs voor wie met een garmin wandelt of fietst.

myroute-1


Wat is MyRouteapp?

Om te beginnen: het is meer dan alleen een app: het is ook, en vooral, een online platform voor het maken en uitwisselen van routes. Het werd gemaakt door de makers van het welbekende Tyre.

MyRouteapp bestaat uit drie elementen:

  • de website, waar je routes kunt maken, delen en kunt laten zie wat je van dag tot dag allemaal gereden hebt, met foto’s en al (zowel op PC als Apple te gebruiken)
  • de smartphone app; primair om je routes op te nemen, maar ook geschikt om routes te downloaden en bijvoorbeeld via Sygic met je smartphone te rijden (zowel voor android als Iphone)
  • de connector – een stukje extra software waarmee je je routes rechtstreeks vanuit de site naar je toestel kunt sturen

Veel van dit soort zaken hebben we uiteraard ook nu al, maar MyRouteapp verenigt ze in één toepassing.

Bijzonder aan Myrouteapp is ook dat het mogelijk is routes te plannen op de TomTom kaarten, en dat je ook die rechtstreeks vanuit de site naar de TomTom Rider400 kunt sturen. Daarmee is MyRouteapp voorlopig het enige programma dat dat kan.

Vooral die kaart is belangrijker dan het lijkt: als je een route maakt in Tyre dan wordt de kaart van Google maps gebruikt, en die is bijvoorbeeld niet in staat om onverharde wegen te vermijden. Bovendien staan daar ook wegen in waar je met de motor niet kunt of mag komen, en daarom ook niet in de Rider voorkomen.

We willen allemaal maximaal zeker weten dat een op de computer gemaakte route in het toestel exact gelijk blijft. En dat kan eigenlijk alleen optimaal als je dezelfde kaart gebruikt als die in het toestel staat. Bij TomTom was dat tot dusverre niet mogelijk; nu dus wel. Overigens verwacht MyRouteapp in de nabije toekomst ook Navteq kaarten (Garmin) op te nemen. Als je dan zowel naar Garmin als TomTom exporteert als track zou de route echt vrijwel altijd gelijk gelijk moeten blijven aan het origineel. Dat maakt MyRouteapp ook een zeer interessant platform voor motorclubs.

Hoe werkt het?

Eigenlijk is het vooral een kwestie van ‘doen’. Om te beginnen ga je naar www.myrouteapp.com en maakt (gratis) een account aan. Vervolgens zie je al meteen recent door anderen daadwerkelijk gereden routes.  Klik je bovenin in het routelab dan kom je in de routebibiotheek die zich gaandweg zal vullen met routes uit de hele wereld. Daar kun je ook een route- of trackbestand uploaden, als je een bestaande route wilt toevoegen aan de bibliotheek.

Maar bovendien kun je kiezen om een nieuwe route te starten. Die route geef je een naam en je geeft aan of hij voor iedereen, alleen vrienden (motorclub!) of alleen voor jou beschikbaar is. Vervolgens is het een kwestie van inzoomen op de kaart en door te dubbelklikken viapunten toevoegen. Eigenlijk precies zoals je het gewend bent in Tyre.

myrouteb2

En ook binnen deze planner kun je supersimpel snel met streetview kijken of het een beetje een leuke route gaat worden:

myrouteb3

Ook bouw je eenvoudig je eigen verzamelingen op; zelf heb ik bijvoorbeeld al wat ge-experimenteerd met de tanktastochten van ANWB Promotor:

myroute-2

 

Ben je Gold-member (niet gratis) dan kun je in de routeplanner kiezen voor de TomTom kaart met, naast het hierboven al genoemde, als extra voordeel dat die kaart er beter uitziet en sneller opbouwt dan Google Maps. In de toekomst zal het voor gold members vermoedelijk ook mogelijk zijn online automatisch een ‘kronkelroute’ te ontwerpen.

Heb je je route eenmaal klaar dan kun je die opslaan als gpx of itn of (gold member) rechtstreeks naar het toestel sturen, waarbij dan automatisch het optimale format voor jouw toestel gekozen wordt. Dat laatste werkt, voor Garmin, op dit moment nog niet optimaal maar dat zal best in orde komen.

En daarnaast kun je dus ook de MyRouteapp ‘app’ op je smartphone installeren. Dat ziet er dan zo uit:

myrouteb4  myrouteb5

Voor de helderheid: het is dus géén navigatie app!! Wel kan de app samenwerken met bestaande navigatie-apps die met routes overweg kunnen, zoals Sygic. Sygic moet je dan wel apart aanschaffen en dat kost enkele tientjes. Mogelijk dat ook OSMand (meestal gratis nog toegevoegd wordt.

Exporteren naar Sygic gaat heel eenvoudig, met onderstaand resultaat:

myrouteb6  myrouteb7  myrouteb8

Tuurlijk: een app als Sygic kent z’n beperkingen, ondermeer wordt de route in het toestel herberekend en heb je maximaal 47 viapunten. Maar hiermee is het gebruik van de smartphone voor routes wel een stuk eenvoudiger geworden, ook voor de niet-computer-techneut.. 😉

 

Wat kost het

MyRouteapp als zodanig is gratis. Wil je echter extra mogelijkheden gebruiken dan heb je de Gold versie nodig. En die is met 49 euro per jaar niet goedkoop.

Het goede nieuws: tijdens de introductieperiode (tot wanneer die loopt weet ik niet) betaal je slechts de helft: €24,95. En als je kiest voor automatische machtiging geldt dat niet alleen voor het eerste jaar, maar ook erna (opzeggen kan altijd nog).

Mijn advies aan zowel garmin als, vooral, TomTom gebruikers: doe die investering van 25 euro en help die lui hun app verder te ontwikkelen! Het is nu al echt een leuke tool en er ligt nog meer in het verschiet.

 

Enfin, zie www.myrouteapp.com