Wintertijd? Geef je toestel een GROTE BEURT

Als je je GPS veel gebruikt kan het verstandig zijn je toestel nu en dan eens wat op te ruimen. Of liever: inhoudelijk weer helemaal ‘als nieuw’ te maken.

Aanleiding daartoe kan bijvoorbeeld zijn dat het steeds langer duurt voor je computer het toestel herkent, maar zeker ook als je ooit onderweg hebt meegemaakt dat je apparaat ineens ‘op zwart’ ging. Dan wordt het tijd voor een ‘grote beurt’.

Maar het kan ook zinvol zijn om zo’n beurt nu en dan preventief uit te voeren. En de wintertijd is een prima moment daartoe!

In deze video een uitleg van hoe dat werkt. Ik gebruik daarin een Zumo350 als voorbeeld, maar wat ik vertel en laat zien geldt ook voor alle toestellen, ook outdoor. Hooguit gaat het uitvoeren van de hard reset net iets anders.

LET OP: het eindresultaat is een toestel dat ‘nieuw uit de doos’ komt. Mochten er dus zaken in je toestel staan die je wilt bewaren moet je die, voor je begint, eerst even overzetten naar Basecamp. Van daar uit kun je ze later eenvoudig weer terugzetten. Voor de iets gevorderde gebruiker gesneden koek. Voor de beginner uitleg in onderstaande video:

 

Daarnaast werken we bij de grote beurt met het handige tooltje Javawa Device Manager (JDM). Dat programma kun je HIER downloaden.

ECHTER:

Werk je met een Zumo3xx, 590 of een nieuw type Zumo dan zal JDM je toestel in eerste instantie niet vinden. Daarvoor moet je eerst een verborgen instelling aanpassen. Dat is niet ingewikkeld, maar je moet het maar net even weten. In onderstaande video laat ik zien hoe dat gaat:

 

En vervolgens ben je klaar voor de grote beurt zelf:

TIP: in de video over de grote beurt zie je ook linkjes naar de video’s hierboven. Als je daar op klikt wordt de lopende video vanzelf gepauseerd en opent de nieuw video in een nieuw venster. Wel zo makkelijk wellicht.
TIP: zoals met al deze video’s: zodra de video afspeelt kun je rechtsonder klikken op ‘volledig scherm’ en is het allemaal wat duidelijker te zien.

Hard Reset

De opruiming is pas helemaal compleet als je je toestel vervolgens een hardreset geeft. Voor de Zumo’s in onderstaande video’s uitleg daarvan. Voor de outdoor-toestellen: zie de video’s over de instellingen per toestel, eveneens hieronder.

TIP: Ik zal in de nabije toekomst per toestel wat veelgestelde vragen een logische plek geven binnen deze site. Wil je automatisch bericht krijgen als het zo ver is: meld je dan even linksboven aan voor de MrGPS nieuwsbrief.

Veel succes!