Zelf online routes plannen – zowel voor motor, fiets als wandelen

Ofschoon het in mijn cursus DVD’s aan de orde komt hoor ik slechts zelden dat het in de praktijk ook echt gebruikt wordt. En dat is jammer, want dan mis je toch wat… Ik heb het dan over

Online routes plannen

Ik zal daar komende maanden enkele keren extra aandacht aan besteden. In deze eerste editie focus op de planner van Routeyou.

Routeyou is jaren geleden opgericht door enkele heren die daarvoor op hoog niveau werkzaam waren binnen Teleatlas. Da’s de kaartenmaker die tegenwoordig eigendom is van TomTom (tegenhanger van Navteq/HERE). Betekent in de praktijk dat we hier te maken hebben met de creme de la creme van de cartografische wereld.  En dat zie je ook terug aan de routeringskwaliteit van de website www.routeyou.com.

De site is, net als bijvoorbeeld www.gpsies.com, vooral bekend vanwege de mogelijkheid routes te downloaden. Maar de mogelijkheden om zelf routes te maken zijn minstens even interessant. Niet alleen voor de wandelaar en fietser, ook voor de motorrijder. De planner is namelijk in staat automatisch een mooie route te maken.

Als MrGPS moet ik echter ook wat te zeuren hebben, en dat betreft dan de ‘userinteface’ van de site. Het geheel ziet er weliswaar fris uit, maar toch is het de eerste keerry2 wat gepuzzel hoe e.e.a. werkt. Op de cursus DVD ‘op pad met de garmin gps’ laat ik al zien hoe dat gaat; ik zal zien of ik in de nabije toekomst ook iets dergelijk voor de motorrijder kan maken (meld je linksboven aan voor de nieuwsbrief, dan krijg je vanzelf bericht daarvan).

Ook het plannen van wandelroutes op de topografische kaart gaat niet helemaal lekker en levert te vaak de melding ‘no route’. De motor- en fietsrouteplanners zien er echter erg goed uit.

Tot die tijd echter het advies: geduld en rustig kijken. Een tweede keer blijkt het al een stuk simpeler.

Enkele praktische tips daarbij:

  • om een route te maken/downloaden is het niet per se nodig om eerst te registreren. Toch is het handig dat wel te doen, al is het maar omdat je je fabrikaten dan ook kunt opslaan en delen met anderen.
  • Heb je eenmaal een route gemaakt, maar zie je geen mogelijkheid ‘m naar je gps te sturen – dat kan kloppen. Daarvoor zul je hem eerst moeten opslaan. Heb je dat eenmaal gedaan, dan vind je rechtsboven de optie ‘downloaden’.
  • Advies: kies bij die download liefst voor ‘standaard gps-formaat’ en open vervolgens de gpx in basecamp om hem eventueel nog wat bij te werken. ry3
  • LET OP: de gedownloade route is in track-format (!). Voor de fietsers en wandelaars (als het goed is) gesneden koek. Voor de motorrijder misschien wat minder
    . Maar als je een Zumo hebt dat kan die daar prima mee overweg (m.u.v. de 210/220). Zie daarvoor de video op Youtube over de track als routebasis.

Routeyou.com kent in basis één routeplanner voor alle toepassingen. En dat is in eerste instantie wat verwarrend, want hij lijkt alleen bedoeld voor recreatief fietsen. Heb echter in de gaten dat je in de bovenbalk kunt kiezen voor andere kaarten, en aan de linkerkant voor verschillende routeringsinstellingen!

Enfin, genoeg verteld:

Klik HIER voor de Routeyou planner

PS:

Wat ‘via RY zelfs mogelijk is is om routes te ’embedden’ in je website; zoals je dat ook vaak met youtube video’s ziet. Op een ander moment zal ik daar meer over vertellen, maar hieronder zie je alvast hoe dat er uit ziet: