Toestelsoftware (firmware) updaten

Toestelsoftware (firmware) updaten

Nu en dan komt er een update uit voor de interne software van je gps-toestel.

Soms is dat om fouten in het toestel te herstellen (bux-fixes), soms biedt het nieuwe mogelijkheden (‘added features’).

Ook als je helemaal geen probleem hebt met je toestel is het meestal zinvol om toch een dergelijke update te installeren. Maar tegelijk: soms worden er met zo’n update juist fouten geïntroduceerd, en da’s knap irritant. Hou de MrGPS nieuwsbrief, maar ook Facebook in de gaten om te zien of er bijzonderheden te melden zijn rond zo’n update.

Wees gerust: de meeste updates verlopen geheel probleemloos en betekenen een verbetering van je toestel.

TIP: zorg dat je accu geladen is c.q. dat je gevulde batterijen geplaatst hebt vóór je de update uitvoert!

Wat er in de praktijk namelijk gebeurt is dat er eerst een updatebestand gedownload wordt van internet. Dat bestand wordt overgezet naar je toestel. Maar de feitelijke update vindt pas plaats zodra je het toestel weer loskoppelt van de computer. Het apparaat start dan op, ziet het update bestand en voert de update uit. Het updaten zelf gaat vrij snel; meestal minder dan een minuut. Tijdens de update zie je op het beeldscherm iets als ‘loader loading’ en ‘updating’. Na de update zal het toestel vanzelf weer opstarten en is het gereed voor gebruik.

Echter: ook al duurt het maar kort – zou tijdens het uitvoeren van die update de accu ineens leeg zijn waardoor de update maar half uitgevoerd wordt dan heb je een probleem en krijg je meestal de melding ‘system software missing’. Dat kun je, tenzij zeer ervaren, niet zelf oplossen. Gooi het toestel echter beslist niet in de prullenbak; Garmin kan het oplossen.

Het uitvoeren van de update verloopt, net als de update van de kaarten, via het programma Garmin Express dat je HIER kunt downloaden.

Na aansluiten van je toestel zie je een scherm als onderstaand:

express4

onder details weergeven zie je dat er meerdere updates zijn. Meestal zul je ze allemaal installeren. In dit geval is er bijvoorbeeld ook een update van de zgn ‘time zone map’ (de tijdzones over de hele wereld). Daar zat een fout in en die wordt hiermee gecorrigeerd.express5

klik je op detail weergeven dan zie je alle wijzigingen in deze update. Niet allemaal zijn ze even belangrijk voor je (behalve wanneer je, in dit geval, naar Rusland gaat ;)). Maar vaak zijn er ook andere kleine verbeteringen die niet eens genoemd worden.

express6

kies vervolgens voor ‘installeer alles’ en je ziet dat de balkjes gaan lopen. Wacht geduldig af; het duurt niet lang. Start een balkje opnieuw met lopen: dat is normaal; dan is het bestand gedownload en wordt het overgezet naar het toestel.
express7en even later volgt de melding ‘uw toestelsoftware is voltooid’. Zoals hierboven gezegd: dat is niet helemaal waar; de feitelijke update gebeurt ps als je het toestel hebt losgekoppeld van de computer en weer laat opstarten. express8

That’s all!

 

2557Garmin, Garmin-auto, Garmin-Motor, Garmin-outdoor, Garmin-sport
Total 1 Votes:
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Stel je eigen vraag!
(wordt dan mogelijk toegevoegd aan de kennisbank)

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?