problemen met Garmin kaartupdate City Navigator 2013.4

LMUEnkele dagen geleden is er weer een nieuwe update van de Garmin City Navigator wegenkaart verschenen, met volgnummer 2013.4.

Daarmee zijn wat probleempjes, zowel qua installatie als qua routering.

Voor wie dit nieuw is: 

Garmin brengt ca vier maal per jaar kaartupdates uit. Als je beschikt over de zogenaamde lifetimeupdate kun je die telkens gratis downloaden.

Maar natuurlijk is het niet nodig om per se elke keer een update uit te voeren. Vroeger kochten we ook slechts eens in de zoveel jaar een nieuw shell-stratenboek immers.. Maar het kàn wel.

Pas op de plaats

Bij deze update is het misschien verstandig even pas op de plaats te maken. Waarom?

Al vrij snel na het uitkomen van de update waren er signalen dat de routering op rotondes soms tot problemen leidt: hij wil de rotonde niet over, of gaat zelfs tegen het verkeer in. Op het gpsforum is gewerkt aan inventarisatie voor voorbeelden (klik HIER) en die voorbeelden zijn aan Garmin gemeld. Zeker als Garmin zou constateren dat deze fout breder voorkomt vermoed ik dat er een bijstelling van deze update verschijnt. Kan handig zijn dat even af te wachten.

Heb je de update al uitgevoerd: geen reden voor paniek. Kan goed zijn dat de effecten in de praktijk meevallen en slechts heel plaatselijk zijn. Maar mòcht je op een gegeven moment het gevoel hebben dat je aan het omrijden bent: dan weet je nu hoe het komt. Neem even het gezond verstand mee onderweg.

[[Update 7 maart]]: inmiddels zien we ook hier en daar routeringsproblemen op overige wegen. Bijvoorbeeld op N52 20.317 E4 52.602 , een stukje A10 onder A’dam lijkt ineens niet meer routeerbaar. Tussentijdse update lijkt me zeer waarschijnlijk..

[[Update 14 maart]]: Terugkoppeling van Garmin: “Garmin Quality Europe heeft de verschillende meldingen onderzocht en constateert dat er in kaartversie 2013.4 inderdaad fouten in de routering bestaan. Opvallend is dat de fouten zich alleen in Nederland lijken voor te doen. De oorzaak wordt met hoge prioriteit onderzocht. Nader bericht zodra meer bekend, vermoedelijk in de loop van komende week”.

[[Update 20 maart]]: Garmin bericht vandaag:

De laatste kaartupdate voor de City Navigator (versie 2013.40) is tijdelijk gedeactiveerd wegens een potentieel probleem in de cartografie. Om deze reden zullen kaartupdates voor 2013.40 niet uitgevoerd kunnen worden totdat wij volledig zeker zijn van de goede werkzaamheid van dit kaartmateriaal.

Onze technici werken momenteel aan een oplossing om dit probleem te verhelpen en doen dit met de hoogste prioriteit. Wij streven ernaar volgende week de update weer te kunnen aanbieden, maar kunnen op dit moment helaas nog geen definitieve datum bevestigen.

Onze verontschuldigingen voor het hierdoor veroorzaakte ongemak.

<>: het is opvallend dat, ofschoon het probleem zich vooral in Nederland voordoet, Garmin toch voor deze redelijk drastische maartregel heeft gekozen. En da’s goed nieuws, want de prio is nu ècht ‘1’. Persoonlijke inschatting is dat er over een week een 2013.41 zal verschijnen.. Even afwachten dus..

Zie ook https://www.mrgps.nl/downgrade-city-navigator-2013-3/

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen: wellicht even https://www.facebook.com/mrgpsnl ‘liken’ (voor zover je dat nog niet gedaan had allicht…)

installatieproblemen

Daarnaast zijn er wat installatieproblemen gemeld:

Garmin blijft sleutelen aan de installatiesoftware en schakelt nu over op ‘Garmin Express’. Helaas heeft Express nog wat kinderziektes:

 1. hij lijkt wat gevoeliger voor antivirusprogramma’s waardoor Express soms helemaal niet werkt
 2. zoals gebruikelijk: als niet de hele kaart in het toestel past kun je kiezen voor een regio. Daarbij dan wel even opletten dat je bij de installatieopties aangeeft dat hij de kaart op toestel èn computer moet installeren. Veel mensen zien dat over het hoofd
 3. Heb je in het toestel voldoende geheugen voor installatie van de hele kaart dan krijg je echter NIET de mogelijkheid de kaart ook op de pc te installeren. Desgevraagd geeft Garmin aan dat dit “designed behavior’ is (maw: dat is zo bedoeld).
  Garmin wil de kaartinstallatie vereenvoudigen en richt zich daarbij op het toestel: kwestie van je toestel koppelen en Basecamp ziet de kaart. Toch zien we daar twee nadelen in
  – je wilt niet telkens je toestel moeten koppelen als je even iets in basecamp wilt opzoeken
  – op deze manier kun je de nieuwe kaart niet in mapsource gebruiken
  We hebben Garmin gevraagd om deze optie alsnog toe te voegen; ze kijken ernaar, maar eventuele aanpassing zal nog even duren.
  In de tussentijd doen GPS Expert en JaVaWa onderzoek naar een workaround voor de noodzaak het toestel te koppelen.
 4. Daarnaast zien we dat Garmin Express soms ten onrechte zegt dat er in de Z350 onvoldoende geheugenruimte is voor de hele kaart. In het licht van bovenstaande is dat goed nieuws (je kunt dan immers alsnog de kaart ook op de pc installeren) – maar het klopt natuurlijk niet: Express kijkt kennelijk niet naar de ruimte die vrijkomt doordat de oude kaart verdwijnt.

Concluderend advies:

 1. wacht misschien nog even met installatie van 2013.4
 2. wil je het tòch installeren en loop je met express tegen problemen aan: grijp dat even terug op de ‘oude’ methode met de Garmin Mapupdater; dat werkt prima en stabiel. Zie http://www.mywaypoint.nl/page/faq/artikel/239

Op de hoogte blijven:

Volg MrGPS op

Anderen op de hoogte brengen? Like en share!! 😉