Ruzie met Garmin Basecamp

Even een kort vrijdagmiddag epistel…

Zoals je misschien wel weet ben niet alleen op deze site, op facebook en youtube actief maar hou ik ook verschillende wandel-, fiets en motorfora actief in de gaten.

Niet alleen omdat ik het oprecht leuk vind om mensen te helpen (ook zonder dat men meteen een DVD aanschaft ;)), maar ook om gevoel te hebben en houden bij de vragen die er leven.

Zo zie ik zojuist een draadje op motor-forum.nl met een probleem dat ik al lang eens op youtube heb behandeld… Maar, geloof het of niet: niet iedereen heeft alle films gezien. Dus daar verwijs ik dan graag naar.

In dat draadje schrijft iemand, in reactie op de vraagsteller:

Ik heb geprobeerd met basecamp en krijg precies hetzelfde resultaat. Gewoon een kaartfout dus.
In mapsource krijg ik die fout niet. Nu vind ik persoonlijk basecamp een draak van een programma.
In mapsource maak je gewoon een route zonder al die overige ballast.

En tsja… dan word ik toch weer eigenwijs…. Want Basecamp is geen draak van een programma; hooguit moet je het even leren kennen.

Neemt niet weg dat wat hier gebeurt heel begrijpelijk is. Wat is het probleem waar het om gaat:

Ik heb al redelijk wat haren uit mijn hoofd getrokken :) 

Hoe krijg ik in hemelsnaam onderstaand opgelost <knip> Echter, heel soms kiest hij op onlogische plekken ervoor om je ff van de snelweg af te sturen, en gelijk daarna er weer op. <knip> Ik heb onderstaande route al klaar, maar er zitten een stuk of wat van deze rare fouten in. Ik heb nog nergens kunnen ontdekken hoe dit op te lossen.

nes5

 

En het is niet vreemd wat hij doet: hij is gewoon in basecamp een route aan het maken om met de motor te gaan rijden, en kiest dus voor het profiel motor. Volkomen logisch.

Alleen: Garmin gaat er van uit dat je met de motor voorkeur geeft aan de kleine wegen en zal dus de doorgaande wegen zo veel mogelijk vermijden. Met de standaard instellingen althans.

Als je Mapsource gewend bent lijkt hier sprake van een nadeel van Basecamp. Maar da’s onzin: Mapsource kènt die profielen helemaal niet en stuurt je standaard liefst over de snelweg. (Hoezo: Mapsource is beter??)

Omgekeerd: In mapsource kun je precies hetzelfde effect bereiken door ‘het schuifje’ naar links te zetten:

nes4

 

Ook dan is het resultaat:

nes5

En, weer omgekeerd: in Basecamp kun je dit effect voorkomen door een vinkje weg te halen:

nes2

Vink je die belangrijkste provinciale wegen NIET aan, dan is het resultaat ‘gewoon’:nes1

Ergo:

Het is niet meer en minder dan een ‘weetje’. En zo zijn er nog wel meer…. 😉

Voor wie het zelf wil proberen: het gaat om een route bij Nessental , van N46° 43.152′ E8° 17.567′ naar N46° 43.305′ E8° 18.263′

LET OP: ook als je een route downloadt van internet zul je veelvuldig tegen hetzelfde probleem aanlopen.

Enfin, bekijk onderstaande video en het ‘probleem’ is verleden tijd. Heb je vaker op dergelijke manier ruzie met Basecamp? Overweeg dan toch aanschaf van m’n cursus DVD – dan heb je nog vier uur video-uitleg in de sfeer van onderstaande.

Goed weekend!

Hans