Word je toestel ineens niet meer door je computer herkend?

Door een recente update van Windows kan het voorkomen dat je computer ineens je GPS toestel niet meer herkent. Dat geldt in ieder geval voor de Garmin Zumo (vanaf de 350) en BMW Navigator (vanaf de V), maar ik sluit niet uit dat ook de TomTom er last van kan hebben.
 
Oorzaak is een bug in windows. Er is inmiddels een tussentijdse windows-update verschenen, maar die moet je wel even handmatig installeren. Simpelweg door windows te laten zoeken naar updates (klik op de windowsknop, typ ‘update’ en de rest wijst zich vanzelf).
Ik vermoed dat veel mensen hier tegenaan zullen lopen en dat kan vele uren gefrustreerd zoeken opleveren.
Om dat te voorkomen: graag dit bericht actief delen binnen relevante groepen, zoals motorclubs, FB en fora.
NB: heb je je toestel voorlopig niet nodig dan kun je ook even pas op de plaats maken. Ik verwacht dat de update binnenkort bij herstarten van de PC automatisch geïnstalleerd zal worden.

Wordt je toestel ook na updaten van windows niet herkend dan zijn er verschillende andere mogelijke oorzaken (met name bij de Garmin Zumo)

  • de accu is te leeg: laat het toestel een half uurtje aan de PC hangen, hij wordt vanzelf wat bijgeladen en op enig moment alsnog herkend
  • je gebruikt de verkeerde USB-kabel (sommige kabels zijn alleen bedoeld voor opladen)
  • probeer een andere USB poort
  • je gebruikt een USB-3 poort – sommige daarvan leveren icm de zumo 590/595 een probleem – heb je alleen usb-3 overweeg dan aanschaf van een USB-2 HUB (kost ca een tientje); dat lost het probleem op.

Mass storage mode

(Alleen relevant voor de Zumo 340,350,390, 345, 395, 590, 595, bmw nav V en VI):

Alternatieve oplossing van bovengenoemd probleem is de standaard MTP instelling van het toestel veranderen in ‘Mass Storage Mode’. Bijkomend voordeel is dat het toestel dan ook door de programma’s van Javawa en zelfs het aloude Garmin Mapsource herkend wordt.

In onderstaande video zie je hoe je die (verborgen) instelling eenvoudig kunt aanpassen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *