MrGPS – Promotor – 2010

In de jaren hiervoor lees je over het eerste Nederlandse product om op de computer automatisch mooie routes te ontwerpen: ‘Promotor OnRoute’.

Het Duitse bedrijf dat die software voor ons ontwikkeld (PTV) besloot echter te stoppen met consumentensoftware dus de ontwikkeling en support voor OnRoute kwam stil te liggen. Ergo: we moesten iets anders uitvinden.

En wat zou nou mooier zijn dan, dat wat we nu op de computer deden, ook op het toestel zelf zouden kunnen doen. Gewoon: vanzelf een mooie route ontwerpen. 

We hadden al wat geëxperimenteerd met (niet geheel legale) software om kaarten voor de Garmin te maken maar tsja.. daarmee weet je nog niet wat de mooie wegen zijn.

In de zoektocht op zoek naar een geschikte partner kwam ik terecht bij RouteYou in Gent. Met een paar hele slimme mannen, afkomstig van Teleatlas (tegenwoordig de kaartenmaker van TomTom, tegenhanger van Here (waarvan Garmin de kaarten afneemt). 

Om een lang verhaal kort te maken: na maandenlang testen en tweaken hadden we het voor elkaar en zag de OnRoute Motorkaart het licht. Net als bij de voorganger, ook nu weer de samenwerking met Promotor gezocht en gevonden. Vandaar ook deze artikelen met uitleg erover.

Eerlijk is eerlijk: de OnRoute Motorkaart is inmiddels een beetje ingehaald door de praktijk; de functionaliteit zit bij zowel Garmin als TomTom ‘ingebouwd’. Maar toch wordt de Motorkaart nog steeds verkocht en gebruikt; wellicht dat deze artikelen daarbij nog kunnen helpen. 

Wel een tip: de motorkaart kwam uit in de tijd van de Zumo 660. Bij de latere modellen (vanaf de Zumo 350) moet je, om de motorkaaart te activeren niet alleen de vinkjes aan/uit zetten, maar ook het toestel even helemaal uitschakelen en opnieuw opstarten. Anders werkt het niet. Maar dat wisten we toen nog niet ;).