MrGPS – Promotor – 2018

Het jaar 2018 kende twee redelijk belangrijke ontwikkelingen binnen de motornavigatie: Zowel Garmin als TomTom lanceerden nieuwe modellen.

Zumo 396

Bij Garmin ging het om de Zumo 396, met als belangrijkste vernieuwing dat het met dit toestel mogelijk is geworden om routes via de smartphone van en naar het toestel te sturen. Waardoor je nu ook met de Garmin feitelijk routes ‘via de cloud’ kunt laden, iets waar TomTom al eerder mee kwam. 

Een andere belangrijke ontwikkeling is een firmwareupdate voor de Zumo 595 die, met terugwerkende kracht diezelfde mogelijkheid ook in de 595 inbouwde. Goede zaak! (alleen jammer dat er geen opvolger van de 595 verscheen..). 

In de video over die nieuwe Zumo 396 laat ik e.e.a. zien over die nieuwe mogelijkheden. Klik daarvoor HIER.

TomTom Rider 550

Ook TomTom lanceerde een nieuw model: de Rider 550. Met een aanmerkelijk snellere processor maar ook met de toevoeging van muziek (iets dat de Zumo natuurlijk al langer kon..). Helaas niet met een ingebouwde muziekspeler, maar gebruikmakend van Google Now/SIRI dat, in het Nederlands althans, ook nog volop in ontwikkeling is. 

softwareontwikkeling

Ook zag je in 2018 behoorlijke ontwikkeling op vlak van routesoftware. Zowel MyRouteapp als TomTom Mydrive lanceerden nieuwe mogelijkheden. Bij Mydrive was opmerkelijk dat de ‘scenic segments’ werden toegevoegd alsook de lancering van ‘Roadtrips’ waarmee TomTom het rijden van mooie routes ook probeert te introduceren binnen de auto-navigatie. 

Ook Garmin kwam voor het eerst sinds enkele jaren met een update van Basecamp. Helaas echter geen verbetering: er werd vooral functionaliteit verwijderd, waaronder de zo mooie koppeling met Google Earth. Erg jammer (maar je kunt nog steeds je route opslaan als gpx en handmatig in Google Earth openen – zie het artikel hiernaast ‘waar is Google Earth toch gebleven‘).

Tot slot: in dit jaar veranderde Google Maps haar voorwaarden, waardoor toepassing van de zogenaamde google maps api voor veel routeplatforms onbetaalbaar werd. Zowel Tyre als de gratis versie van MRA stapten over op Open Street Map. Van het niet-gratis programma MRA Gold steeg de prijs van de lifetime licentie helaas aanzienlijk.